Речниця Збройних Сил півдня України Наталія Гуменюк повідомила, що Росія, країна-агресорка, продовжує здійснювати терор не лише через регулярні артилерійські обстріли вздовж лінії зіткнення, але й за допомогою різних типів дронів, включаючи FPV, які використовуються для нападів на передові території, а також атакують баражуючими снарядами.

«Дронова атака, яка розпочалася в нашій операційній зоні ще за кілька хвилин до півночі не завершена.Триває бойова робота, дрони баражують по різних регіонах і вже відпрацьовано більшість по них, але підсумки підіб‘ємо, коли завершимо бойову роботу», — розповіла Гуменюк в ефірі телемарафону.

Також іде полювання з підрозділами ППО: працювали у Дніпропетровській, Запорізькій, Херсонській областях. Спрямовуючи дрони з півдня, ворог намагається максимально використовувати тимчасово окуповані території для того, щоб шляхом прямування дрони не було знищено.

«Але там, де вони потрапляють в зону нашого ураження, ведеться результативна бойова робота», — зазначила речниця.

Штурмові дії ворог не припиняє, продовжує тиснути і на плацдарм в районі Кринок, де проведено два штурми, і продовжує штурмувати позиції на Запорізькому напрямку. До 10 штурмів будо відбито підрозділами півдня.

«В нашій зоні відповідальності там, де облаштовано плацдарм, позиції залишаються за нами. Ми продовжуємо відбивати штурми і якщо позаминулої доби ворог жодного разу не спромігся зібрати сили на цьому напрямку, то цієї бойової доби вони двічі штурмували наші позиції, нам вдалося їх відбити і продовжуємо закріплення на цій ділянці», — додала Наталя Гуменюк.

Тим часом офіцер резерву ЗСУ та військовий експерт Андрій Крамаров наголосив, що зараз на фронті активно будуються оборонні укріплення для стримування окупаційної армії Росії. Про це він розповів у інтервʼю українському ЗМІ.

За його словами, наступальний потенціал ворога, який він використовував від початку жовтня 2023 року до початку березня 2024 року, також вичерпується.

«Він вичерпався на ключових напрямках, наприклад, на Авдіївському, на Бахмутському, і ми почали будувати оборонні укріплення. Тому, думаю, до інавгурації Путіна можливе заходження до якихось сірих зон, до невеликих селищ, але це не будуть якісь великі штурмові операції. Тому що і Росії треба дещо відновитися, накопичити ресурс, і інавгурація», — каже Крамаров.

Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Павлюк додає, що росіяни роблять все, щоб продовжувати наступ на Лиманському, Бахмутському та Авдіївському напрямках, тому висновок про сповільнення дій окупантів робити зарано.

За його словами, росіяни хоча й повільно, але наступають. Наразі Сили оборони не мають переваги на полі бою, оскільки РФ володіє більшими ресурсами.

«На жаль, ще рано робити подібні висновки. Продовжуються наступальні дії, тому що Росія не може дозволити собі втратити перевагу на полі бою, а тільки сповільнення їх дій дасть нам можливість перехопити ініціативу. Тому вони роблять все можливе і неможливе, використовуючи всі ресурси, які є, щоб продовжувати наступальні дії на Лиманському напрямку. Продовжуються — на Бахмутському напрямку, також не сповільнюються на Авдіївському напрямку», — зазначив Павлюк в ефірі телемарафону.

Росіяни лише демонструють невеличкі тактичні успіхи на тому чи іншому напрямку.

Сили оборони проводять відповідні наступальні дії, відновлюють позиції, захоплюють позиції ворога.

«Іде поки що позиційна війна, поки що переваги ми не можемо здобути, на жаль, противник має більший ресурс. Але всьому свій час», — додав командувач.