Село Новомихайлівка (Донецька область), що розташоване поблизу Мар’їнки, потрапило у центр уваги, оскільки противнику вдалося просунутися там.

Аналітики DeepState повідомили про просування російських загарбників у Telegram.

«Ворог просунувся у Новомихайлівці…», — йдеться у повідомленні.

За даними аналітиків, бої тривали у Красногорівці, Богданівці, Роботиному та Урожайному.

Вранці 11 квітня Генштаб Збройних сил України у своєму зведенні повідомив, що упродовж минулої доби наші воїни продовжували стримувати окупантів на Новопавлівському напрямку біля Новомихайлівки, Георгіївки та Красногорівки. За даними Генштабу, супротивники за підтримки авіації спробували прорвати оборону наших захисників 16 разів.

Основна ділянка наступу простягається вздовж Донецького напрямку від Бахмуту на півночі до Новопавлівки на півдні. Бахмут, Авдіївка та Мар’їнка є ключовими точками, на яких ворог продовжує свої наступальні дії. Таку думку озвучив керівник безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія XXI» Павло Лакійчук.

Він вважає, що задум Росії полягає у прориві української оборони й виході на оперативний простір у тилу наших військ. Тому, коли говорять про перспективи російського наступу, основним напрямком удару залишається Донецький напрямок. Підставою для потенційного літнього наступу є накопичення резервів ворога в тилу та стратегічне їх розгортання.

Можна приблизно розрахувати, що для відновлення поточного некомплекту під час наступальної операції на Донеччині їм необхідно 100–150 тисяч особового складу. Зараз ворог формує та тренує два військових округи на східному Сибіру.

«Чи будуть вони нависати, як анонсує Путін на північному фланзі НАТО, чи будуть спрямовані на український фронт, поки що ми не можемо говорити. Про це можна буде говорити, коли відбудеться формування угруповань військ на тих чи інших ділянках фронту. Поки цього не відбувається, тому складно прогнозувати, чи буде наступ на Харків,»– мовив керівник безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія XXI».

Найбільш ймовірно та раціонально, що ворог продовжить наступ на Донецькому напрямку. Тому зараз Україна змушена збирати всі свої резерви та перекидати війська з інших напрямків на напрямок можливого прориву.

Проте, при такому сценарії інші фланги стають вразливими, і при суттєвій перевазі в особовому складі росіяни можуть розширити лінію фронту. Це може включати удари на нових напрямках, таких як Харківський чи Сумський, або навіть спробу штурму Києва з території Білорусі.

«Цього виключати не можна, але такий розвиток подій можливий тільки за умови, якщо росіянам вдасться досягнути стратегічного успіху на тих ділянках фронту, де вони, наступають зараз», – додав Лакійчук.

Подібної позиції притримується і  ветеран АТО, представник благодійного фонду «Повернись живим» Тарас Чмут.

На деяких ділянках ми відбиваємо території, але є й ті, на яких втрачаємо. Збройні сили України героїчно тримають позиції й тиснуть там, де можуть. Ветеран зауважив, що у Києві багато хто вважає, що Україна вже виграла, але хтось забуває, що війна триває.

«Треба пам’ятати, що вона може повернутися сюди. Нам не можна потрапляти в ту бульбашку ілюзії, в якій була Росія перед початком повномасштабного вторгнення. Адже саме це призвело до її поразки на першому етапі повномасштабної війни. І значною мірою призведе, я дуже сподіваюся, до майбутньої поразки в довгостроковій перспективі», — сказав він.

За словами Тараса Чмута, Україна може протистояти військовій агресії Росії протягом 2-3-5 років, якщо країна перейде до тотальної оборони. Проте тривалість військових дій сильно залежить від рівня підтримки від західних партнерів і внутрішніх ресурсів країни. Важливою є координація з усіма сферами суспільства, ефективне використання оборонних потенціалів та максимальне використання зовнішньої підтримки.

«Західний світ різний — є країни, які дуже багато нас підтримують. А є країни, які недостатньо, а можуть більше», — розповів Чмут.

Представник фонду «Повернись живим» висловив занепокоєння щодо поточного стану збору коштів, описавши ситуацію як несприятливу через економічні складнощі та відтік працездатного населення.

Також було порушено можливість проведення переговорів для закінчення конфлікту та можливість «заморозки» війни. Співрозмовник висловив думку, що переговори слід розпочинати із сильних позицій, але поточна динаміка на фронті та посилення позицій противника роблять це завдання особливо складним.

«У переговори слід заходити з сильної позиції. Вона у нас була раніше», — додав Чмут.