Керівник Центру військово-правових досліджень, військовий та політичний експерт Олександр Мусієнко розповів, що плацдарм Сил оборони України у Кринках на лівобережжі Херсонщини наразі не розширюється. Водночас, російські окупанти не здатні витіснити звідти українські сили, які зараз накопичують сили для звільнення півдня. Цю операцію починав планувати ще ексглавком Залужний, але вона не увінчалась успіхом. Проте зараз є шанс, що події розвиватимуться за іншим сценарієм.

За словами Мусієнка, ситуація у Кринках на лівобережжі Херсонщини залишається стабільно напруженою.

«Тому що, по-перше, на сьогоднішній день це погодні умови, які склалися. Вони не дуже сприяють. По-друге, там дуже мало місць, де можна взагалі фактично сховатися», – сказав Мусієнко.

Українські підрозділи у цьому районі продовжують виконувати завдання. Водночас, відбулося певне переформатування морської піхоти і сил територіальної оборони, які там знаходяться.

«Сам наступ, сам плацдарм не розвивається. Тобто, є вузька смуга, яка утримується і контролюється вогнем артилерії. Контрбатарейна боротьба працює. Там дуже добре працюють дрони. Вони наносять удари по артилерії ворога, по техніці. Ті нічого не можуть зробити», – зазначив Мусієнко.

Експерт вважає, що цей плацдарм буде утримуватися й надалі, і з нього можна буде розгорнути наступ на лівобережжя Дніпра, але лише за умови концентрації достатньої кількості сил і засобів.

Мусієнко вважає цей напрямок перспективним з точки зору українського контрнаступу.

«Бо усі інші напрямки, знову ж таки, Запорізький, там укріплена оборона ворога. Далі на південь укріплено. Херсонщина – слабке місце у них як було, так і залишається. Лівобережжя. І нічого вони з цим не можуть вдіяти. А для нас він буде залишатиметься перспективним. Усе залежатиме від рішень командування, які будуть ухвалюватися. Ризиковано – форсування Дніпра. Рухатися туди ризиковано. Але, враховуючи, скільки ми утримували цей плацдарм і могли його забезпечувати хоч якимось чином, я думаю, що якщо наше командування і керівництво будуть планувати цей наступ, то цей напрямок буде одним із пріоритетних точно», – наголосив Мусієнко.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що на півдні, у районі населеного пункту Кринки Херсонської області, російські окупаційні війська збільшили кількість атак ЗСУ майже в чотири рази, але позитивних для себе результатів не отримали.

«Ворог не полишає намірів вибити наші підрозділи із зайнятих позицій. На Оріхівському напрямку окупанти здійснили 4 штурми, з яких 3 — в районі Старомайорського, один — в районі Роботиного. Успіху не мали», — розповіли у Силах оборони півдня України.

Також йдеться, що на лівобережжі Дніпра, на тимчасово окупованій Херсонщині, кількість штурмів значно підвищилась. Зокрема, ворог здійснив там 11 штурмів в напрямку плацдарму біля Кринок, 17 квітня було – лише три атаки. Але й цієї доби, зазнавши втрат, агресор відійшов на свої вихідні позиції.

Крім того, окупанти знов посилили розвідку — в операційній зоні за минулу добу зафіксовано проліт 108 розвідувальних дронів. За цей же час вони завдали на Оріхівському напрямку 9 авіаційних ударів із застосуванням 8 керованих авіабомб та понад 60 некерованих авіаційних ракет. На Херсонському напрямку ворог завдав один авіаційний удар із застосуванням близько десятка некерованих авіаракет.

«Продовжуючи терор мирного населення прифронтових територій Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей, ворог застосував 163 FPV-дрони, 8 ударних БпЛА типу «Ланцет», скинув з БпЛА різних модифікацій 268 осколкових боєприпасів. Пошкоджено 2 вежі стільникового зв’язку на Дніпропетровщині, приватні житлові будинки на Херсонщині, господарська споруда на Миколаївщині», — розповіли українські військові.