Останнім часом на Донецькому та Луганському напрямках армія РФ дійшла відчаю. Фактично, омріяний Путіним Донбас їм не взяти. Тому, в кремлівського лідера з’явився план «б», як відтермінувати здачу регіону. Про це розповів військовий експерт Роман Світан.

Росія пішла новим наступом на Харківщину, при тому просто не має можливості здійснити масштабні наступальні дії безпосередньо на Харків. Географічні відстані від шосейних доріг до Харкова надто великі для цього. Тому вони намагаються пов’язати наші війська боями на цій ділянці, перекидаючи резерви для цього. Розвідка зараз проводить бойові операції, щоб ми туди перекинули резерви і щоб ці резерви не йшли на інші напрямки.

«Оптимальним варіантом для Росії є зв’язування наших військ на Східному фронті, оскільки чим ближче до Росії, тим їм краще. Наше завдання полягає в тому, щоб утримати війська у цьому регіоні, при цьому Росія намагається пов’язати наші сили на Сході та Північному Сході країни», — наголошує експерт.

В зв’язку з цим, має бути примусова евакуація, оскільки це є обов’язком будь-якої адміністрації. Ми також маємо прикривати цю зону від артилерійських ударів та евакуювати громадянське населення з неї.

«Необхідно примусово евакуювати населення із кілометрової зони, оскільки на цій відстані працює армійська артилерія. Евакуація проводиться, зокрема, з Вовчанська та ВМА, оскільки в лінії дотику із супротивником ситуація стає вкрай небезпечною», — зазначив експерт Роман Світан.

Подальший сценарій залежить від рішень нашого командування та швидкості нашої реакції. Генеральний штаб готувався до такої операції та розмістив сили та резерви, у тому числі введені у бій, для стабілізації ситуації. Російський наступальний удар спрямований в основному на Вовчанськ, розташований на лівому березі Сіверського Дінця.

«Головне завдання російських сил – видворити нас із цього трикутника між Сіверським Дінцем та Осколом, тому основні удари прийдуть на Вовчанськ та ВМА. Вони намагатимуться провести операцію з півночі на південь, вздовж лівого берега Сіверського Дінця», — додає Світан.

Також додамо, що повідомляють, що наступ російських військ на Вовчанськ у Харківській області є наслідком «мовчазної політики» Заходу. Йдеться про заборону використання ЗСУ наданих систем для ударів по військових цілях у РФ.

«Російські наступальні зусилля із захоплення Вовчанська значною мірою є наслідком мовчазної політики Заходу про те, що українські сили не можуть використовувати надані Заходом системи для ударів по законних військових цілях у Росії», — йдеться у звіті Інституту вивчення війни.

За словами українського військового оглядача Костянтина Машовця, це місто стало головною ціллю противника на північному Харківському напрямку. Росіяни хочуть обійти населений пункт з південного заходу й півдня. Експерт наголосив, що загарбники отримали «багато можливостей» через близькість Вовчанська до кордону з РФ. Вони можуть проводити операції обмеженими силами й засобами для досягнення конкретного результату, можуть забезпечити контроль та вогневу підтримку без переміщення артилерії, швидко доставляти пальне й зброю на передову.

Однак, судячи з логіки дій ЗСУ в результаті цієї спроби повторного наступу РФ може радше втратити все — і можливість атакувати повною силою Донбас, і здобути значні успіхи на Харківщині.