Михайло Подоляк, радник глави Офісу президента України, зауважив, що російські окупанти мають значну перевагу в ресурсах, тому не виключено повторення ситуації, яка склалася в Харківській області.

«Головне питання полягає в тому, як на це відреагувати і швидко перекинути резерви», — наголосив він у коментарі для одного з каналів.

Представник Офісу президента попередив, що країна-агресор РФ буде намагатися атакувати й на інших напрямках.

«Тому що, володіючи перевагою в певному ресурсі, треба створювати додатковий тиск, зокрема інформаційно-психологічний. Безумовно, росіяни сьогодні атакують ще й Сумську область», — каже він.

Під час розмови співрозмовник згадав, що ситуація в Україні виглядає зовсім інакше порівняно з початком повномасштабної війни. Українські військові, ГУР і Міноборони мають чітке уявлення про напрямки нашого руху та проведені заходи.

«Я хочу наголосити, щоб ми не мали ні ілюзій, ні великого песимізму. У Росії справді є певні ресурсні переваги — це снаряди і КАБи. Проти цього важко працювати, якщо в нас взагалі немає паритетної кількості того, що має бути на полі бою. Але щойно Україна отримає додаткові снаряди, а вони вже надходять на лінію фронту, щойно матиме змогу контролювати повітря, то ситуація виглядатиме зовсім інакше», — попередив він.

Подоляк зазначив, що Російська Федерація вже понад рік намагається пробити нашу оборону на напрямку Донецька, проте їм це не вдається, тому зараз противник вирішив сконцентрувати увагу на інших секторах.

Зазначимо, що окупанти продовжують наступ у Харківській області. Місто Вовчанськ постійно зазнає авіаударів від ворога і «перетворюється» на Бахмут чи Мар’їнку. За три дні з початку російського наступу Вовчанськ «постраждав так, як не страждав від 2022 року».

Про це у прямому ефірі одного з каналів повідомив керівник поліції Харківської області Володимир Тимошко.

За його словами, російські війська використовують значну кількість керованих авіаційних бомб для обстрілів міста.

«Це бомба вагою 250, а то й 500 кілограм, яка може знести багатоповерхову будівлю. У якомусь сенсі Вовчанськ перетворюється на Бахмут чи Мар’їнку», — наголосив Тимошко.

Тимошко повідомив, що російські війська застосовують тактику випаленої землі, коли спочатку обстрілюють певну територію артилерією та керованими авіаційними бомбами, а потім війська заходять на цю територію. Начальник поліції Харківської області закликав мешканців евакуюватися.

Нагадаємо, що під час наступу на Харківщині російські війська не змогли здійснити «проривну операцію» навіть на відстань у 15 кілометрів.

Про це повідомив колишній полковник Збройних сил України, військовий експерт Петро Черник під час телемарафону у понеділок, 13 травня.

«Їм треба відволікати наші сили і засоби. Чи їм частково це вдалося? Так, звичайно… Хоча для мене у стратегічному сенсі противник не запропонував чогось кардинально нового, чого б ми не могли зрозуміти. Украй важливо організувати маневрову оборону. Перший раунд на нашу користь — вони не змогли організувати проривну операцію хоча б на 15 км», — вважає експерт. 

На думку Черника, «ця операція глибоко турбує», оскільки після «інавгурації» Путіна російському президенту необхідно демонструвати значні успіхи на фронті.

«Після того, як відбулися інаугурація Путіна і «День побєдобєсія», і вони не змогли показати головного результату в частині, що стосується завоювання Часового Яру, і найголовніше — реалізувати таке вже старе стратегічне завдання — вихід на адміністративні кордони Донеччини та Луганщини, їм потрібні хоч якісь успіхи. Плюс не забуваємо, що в червні буде дуже серйозна подія глобального характеру — так званий мирний саміт у Швейцарії, де буде залучено більше ніж 100 держав, особливо з глобального Півдня. А глобальний Південь Путін розглядає як свій майданчик, і він мусить показати якісь позитивні результати, що він може чогось досягти в Україні на бойовищі», — додав Черник.