pen-900x450

Незважаючи на потуги  Порошенка та Коломойського, Партія Регіонів ще зберігає свій потужний вплив на Дніпропетровщині.

Маючи більшість у обласній та місцевій радах, вони істотно впливають на економічні та соціальні процеси в легендарному для українського політикуму регіоні. Дніпропетровщина породила потужні політично-економічні клани, які істотно впливали на долю держави.

Після Революції гідності Дніпропетровщина потроху перетворилась на "Східноукраїнський П’ємонт". У місті знесли Леніна, центральна вулиця міста майорить  жовто-блакитними прапорами, місто досить вдало протистоїть “русской весне народов”.

Багато в чому завдячуючи місцевій бізнес-еліті та патріотизму місцевої громади. В цьому плані місто доволі показове. В політичному вимірі боротьба відбувається між людьми екс-очільника області Коломойського та ставлениками регіонала Вілкула. Сторони використовують підконтрольні ЗМІ для обвинувачення одна одної у використанні адмінресурсу.

"Опозиційний Блок" виставив кандидатуру Вілкула на посаду мера. Взамін "БПП" виставив маловідомого на Дніпропетровщині Максима Курячого. Партія "Укроп" одразу заявила про те, що "БПП" навмисне підіграє "Опозиційному Блоку", що недалеко від істини. Натомість "Укроп" націлений на завоювання більшості в обласних та місцевих радах в регіоні. Навіть центральний з’їзд пройшов у Дніпропетровську, а не у Києві.

Нагадаємо, що саме у Дніпрі знаходяться центральні офіси бізнес-потужностей групи "Приват", яка фінансує "Укроп".

Але незважаючи на це, "Укроп" скоріш за все технічний проект Мільярдера, за ширмою якого приховується реальні цілі бізнесмена – непрямий контроль над депутатськими комісіями і законопроектами, відповідальними за енергетичний сектор.

Ігор Палиця заявив про намір президентської адміністрації закрити телеканал 1+1, відповіді з адміністрації на цей закид поки що офіційні ЗМІ не оприлюднили.

Проте скидається на те, що це початок взаємних обвинувачень і домислів, властивих нашому політикуму. Негласна домовленість між "Опозиційним блоком"  та "Солідарністю" може призвести до реваншу антиукраїнських сил у регіоні і посиленні сепаратиських настроїв.

Коломойський, якому втрачати нічого, по суті може зіграти на цьому, використовуючи усі фінансові потуги в регіоні. Основне завдання влада бачить в усуненні впливу групи "Приват" у енергетичному і фінансовому секторах держави. А Дніпропетровщина як опорний плацдарм відчує на собі всю силу удару.

Як вона це переживе – питання риторичне. Прямий тиск  на Коломойського може  істотно вплинути на ринок валюти у державі. Як нам відомо, "ПриватБанк", власником якого є мільярдер, є потужною фінансовою структурою і на будь-які спроби втручання може запустити механізм обвалу національної валюти.

Порошенко це добре розуміє, тому робить спробу впоратись з непідконтрольною фінансовою групою руками опозиційного блоку. Тут усе просто, Вілкул витісняє Коломойського з політичної арени на Дніпропетровщині, взамін отримує під контроль усі фінансові та енергетичні потоки в регіоні.

Такий сценарій дуже вірогідний для адміністрації президента, враховуючи що ниточки від Банкової тягнуться до Відня, де засів бізнес-конкурент Коломойського Дмитро Фірташ.

І поява партнера Фірташа, екс-голови президентської адміністрації Львочкіна на щорічному Ялтинському Саміті разом з Кличком, Гройсманом це підтверджує. Боротьба між двома бізнесовими надструктурами, яка тягнеться ще з весни 2014 року, продовжується, і місцеві вибори можуть розставити усі крапки над «і» у  цьому протистоянні.

Чи збереже Коломойський вплив у ряді регіонів на місцевому рівні, чи перейде частина структур  групи Приват під контроль Банкової, чи перейде ряд підприємств державного значення, які пов’язані з Ахметовим, в управління дніпропетровського клану? А нам залишається лише споглядати за подіями і давати належну оцінку.

З’їзд партії "Укроп" затвердив колишнього заступника Коломойського в Дніпропетровській облдержадміністрації на посаду кандидата на крісло міського градоначальника. Інший соратник  бізнесмена – директор спортивно-курортного комплексу “Буковель” Ігор Шевченко боротиметься за посаду мера в Івано-Франківську.

Геннадій Корбан у Києві спробує замінити Леоніда Черновецького на неофіційній посаді головного гречкосія держави. А поки що сторони обмінюються рядом голослівних обвинувачень.