У Північноатлантичному альянсі повідомили, що кілька сотень разів підіймали авіацію через дії Росії.

НАТО повідомляє, що їхні літаки найчастіше здійснювали вильоти саме в Східній Європі. Причиною таких дій є надмірна активність російських військових повітряних суден – авіація Кремля літала занадто близько до повітряного простору країн-членів.

«2021 року у відповідь на дії російської авіації виконали 290 з 370 вильотів. Більшість з них мали місце в Балтійському регіоні навколо Естонії, Латвії та Литви, де організація здійснює повітряну охорону»,– розповіли у НАТО.

Наголосимо, що у США нещодавно заявили, що через ситуацію на російсько-українському кордоні ударна група кораблів Військово‑Морських сил США залишиться у Середземному морі. До неї входять авіаносець USS Harry S. Truman та 5 суден у супроводженні.

Судна поки не починатимуть рух на Близький Схід, хоча подібна стратегія планувалась. Відповідний указ про це віддав міністр оборони США Ллойд Остін.

Нагадаємо, що протягом майже двох місяців триває ескалація з боку Росії. За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, з жовтня 2021 року кількість російських військових біля українських кордонів зросла з 93 до 104 тисяч – такі цифри експерти не вважають значним збільшенням.

Проте Дмитро Кулеба заявив, що наразі ми перебуваємо в одному міліметрі від перетину червоних ліній. На думку міністра, протягом року рівень загрози нападу Росії суттєво зріс.

Через ескалацію зі сторони Москви США та Росія 10 січня 2022 року проведуть перемовини. Говоритимуть про ситуацію в Україні.