Уночі на 17 травня під час масованої атаки українських безпілотників, спрямованої на енергетичні об’єкти Російської Федерації в Краснодарському краї, дрони пролетіли неподалік від резиденції російського президента на узбережжі Чорного моря, яку часто називають «палацом Путіна».

Цьому факту звернув увагу військовий аналітик та колишній співробітник СБУ Іван Ступак, під час виступу в ефірі одного з телеканалів.

Він нагадав, що за 18 кілометрів від Геленджика, саме на відрізку від Новоросійська до Туапсе, куди було спрямовано атаку дронів, розташований «палац Путіна», про який російські розслідувачі зняли фільм.

“Уявіть собі, що ці безпілотники пролітали в безпосередній близькості від цього “палацу Путіна” — від місця, яке, за ідеєю, захищене всіма мислимими та немислимими засобами протиповітряної оборони. І я припускаю, що, якби “палац” був би закінчений, там проживав би диктатор… Йому, напевно, довелося б почути ці безпілотники, як вони летять, і скористатися правилом двох стін”, — сказав Іван Ступак.

Військовий аналітик відзначив, що згідно з опублікованими відеокадрами польоту дронів, напряму до Новоросійська вони рухалися із проміжком у 10 секунд. При цьому їх швидкість і висота були дуже високими, і їх намагалися збити зі стрілецької зброї.

На думку Івана Ступака, приблизно половину запущених дронів могли використати для ураження визначених об’єктів. Він особливо відзначив важливість нафтопереробного підприємства у Туапсе, яке знову стало мішенню для українських безпілотників.

“Туапсе — це єдиний нафтопереробний комплекс на Чорному морі у РФ, який входить до 12 найбільших нафтопереробних підприємств РФ. Він постачав паливо до Китаю, Сінгапуру, Малайзії та ще ряду країн. Нині, як ми бачимо, він не працює. Він у січні 2024 року був пошкоджений. На початку травня начебто знову запустився, тепер знову туди прилетіло”, — наголосив колишній співробітник української спецслужби.