Війна на Донбасі поставила Україну перед необхідністю купувати вугілля з інших басейнів. Довго не роздумуючи, чиновники з "Центренерго" зупинилися на британській компанії Steel Mont Trading Ltd, що запропонувала Україні південноафриканський вугілля калорійністю 5500 ккал / кг за ціною 86 дол. / т.

Та ще й з умовою, що вартість може змінюватися щомісяця. У цю ціну не включена доставка, яка, за словами керівництва "Центренерго", може обійтися додатково в 12-15 доларів за тонну, тобто, по суті, південноафриканський вугілля обійдеться Україні в 100 дол. / т.

Мало того ЗМІ дослідили, що компанія, яка підписала угоду з Україною, має, м'яко кажучи, сумнівну репутацію !

Але проблеми в договорі про покупку вугілля між Steel Mont Trading Ltd і "Центренерго" – не тільки в сумнівності компанії та особистості її директора, але також і в цінах на паливо.

За даними Світового банку, середня експортна ціна на енергетичний південноафриканський вугілля становила на жовтень 2014 трохи більше 65 дол. / т.

861128

 

 

 

 

 

 

 

 

 

При цьому Україна придбала вугілля невисокої калорійності: 5500 ккал / кг – це середній показник для енергетичного вугілля, тому ймовірність того, що через якість палива ціна для України могла вирости аж на 20 дол. / т., дуже низька.

А чи були варіанти?

 

Своя сорочка – ближче до тіла

Україні не обов'язково було ходити за вугіллям до Південної Африки, та ще й за посередництва сумнівній компанії, і за завищеними цінами.

По-перше, можна було звернути увагу на вітчизняного виробника – ДП "Львіввугілля", видобувають це паливо на території Волинської та Львівської областей. Вартість їх вугілля при калорійності близько 5500 ккал / кг становить 1100 грн / т., тобто близько 72 дол. При курсі 15,4 грн / долар (середній курс між банками України на 17 листопада, до слова, на момент підписання договору – 19 серпня – курс був набагато нижче).

При цьому представники "Львіввугілля" стверджують, що ця ціна не виправдовує їх витрат, наполягаючи на собівартості видобутку близько 1600 грн / т. Якщо врахувати цю ціну, то тонна вугілля обійдеться бюджету в 104 долара. Так, трохи дорожче південноафриканського з доставкою, але ж таким чином можна було б підтримати вітчизняного виробника і отримати в бюджет податки, що компенсувало б різницю.

 

Західний сусід

Україна також вела переговори про покупку вугілля з Польщею. При середній калорійності (5500 – 5800 ккал / кг) ціна на польський енергетичне вугілля в кінці 2013 року становила 256 злотих за тонну, це близько 77 доларів.

У 2014 році багато польських і європейські видання перейнялися зниженням цін на вугілля, видобуте в цій країні, адже його продаж складає значну частину ВВП Польщі. Іншими словами, на даний момент, ціна на польський вугілля не зросла і становить менше 80 доларів за тонну. Зрозуміло, що доставка з території західного сусіда обійшлася б для України набагато дешевше, ніж з ПАР.

 

Східний сусід

Вугілля Кузбасу при калорійності від 6000 ккал / кг коштував би Україні 80 дол. / т., Цю ціну називають зараз представники "Центренерго", які заявляють про намір придбати паливо російського походження. Знову ж таки, доставка вугілля з РФ обійдеться дешевше, ніж з ПАР.

Тут, звичайно, є нюанс у тому, чи варто купувати вугілля у країни-агресора, на якій якраз і лежить вина за перебої у видобутку і постачаннях донбаського палива, але це вже питання політичне. З економічної точки зору, українцям вигідніше купувати російське вугілля, ніж південноафриканське.

 

Заокеанське паливо

Наш уряд також розглядав варіант придбання вугілля в США. 

США постачають вугілля середньої калорійності (5500 ккал / кг) практично по всьому світу. Офіційна статистика показує, що для кожної країни передбачена своя ціна, України у списку немає, оскільки ми вугілля в США не купуємо, але є середній показник вартості для країн Європи, який складає 78,4 дол. / Т. енергетичного вугілля.

Природно, ціна була б вищою за рахунок доставки, але навряд чи вона перевищила б вартість південноафриканського палива та його транспортування в Україну.

У підсумку маємо, що чиновники з "Центренерго" вибрали не найякісніше вугілля, та ще й за найвищими цінами, при цьому примудрившись зв'язатися з сумнівною компанією.

Відповідно підстав для прокурорської перевірки цього договору більш, ніж достатньо.

 

Читайте також: найсвіжіші новини про Львів

 

Автор: Кай Кіт