Росіяни завезли на окуповану територію Луганщини нове озброєння.

Автоматизовану систему радіоперешкод Р-330Ж "Житель" та комплекс радіоборотьби Тірада-2" росіяни привезли у селище Южна Ломуватка, повідомляють в ОБСЄ.

"Російські новітні системи озброєння – автоматизована станція перешкод Р-330Ж "Житель" та комплекс радіоелектронної боротьби "Тірада-2", зафіксовані Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ неподалік від населеного пункту Южна Ломуватка, на окупованій Росією частині Донбасу", – йдеться в повідомленні.

"Треба ж, в ВС РФ комплекси РЕБ "Тирада-2" тільки надходять, а "шахтарі з трактористами "їх уже змогли "відкопати" на Донбасі", – написали у коментарях.

Додамо, що Р-330Ж "Житель", – система, яка виявляє та пеленгує радіосигнали в діапазоні 100-2000 МГц для радіорозвідки та для придушення сигналу.

"Тірада – 2" – російська система орбітального придушення. Призначена для виведення з ладу супутників зв'язку. Росіяни почали розробляти її у 2001 році, але оприлюднили інформацію у 2017.

Раніше стало відомо, що окупанти продовжують навантажувати свої полігони технікою. Зокрема, поблизу Мирного й Круглика на окупованій території Луганської області спостерігачі зафіксували 44 танки та іншу техніку на початку березня.

Озброєння розміщене за лініями відведення, але не у виділених місцях його зберігання, повідомляє Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ у звіті.

Так, за допомогою повітряного спостереження 5 березня спостерігачі виявили 25 танків невстановленого типу, 11 одиниць самохідної та 20 одиниць буксируваної артилерії чи мінометів на полігоні поблизу селища Мирне.

На полігоні поблизу села Круглик зафіксували ще 19 танків невстановленого типу.

Окрім того, 10 березня безпілотний апарат СММ малого радіуса дії виявив на цих полігонах 43 танки: 22 на полігоні біля Круглика та 21 на полігоні неподалік Мирного, а ще – 6 протитанкових гармат, 12 буксируваних гаубиць, 8 самохідних гаубиць та 15 мінометів.

Гармати спостерігачі побачили і у житловому районі Дебальцевого (58 кілометрів на північний схід від Донецька), а 6 гаубиць біля селища Біле (22 кілометри на захід від Луганська).