Володимир Парасюк закликав білорусів боротись до кінця, не зважаючи на кров і страх. Він впевнений, що вони все роблять правильно, написав на своїй сторінці у Фейсбук, Парасюк:

Свобода так просто не здобувається!
На цій дорозі буде кров, буде жертовність і буде страх, але зупинитись – означає програти!
Зараз Білоруси все правильно роблять! Головне – не боятись і йти до кінця!
Хай живе Білорусь!

Свабоды дасягнуць не так проста!

На гэтай дарозе будзе кроў, будзе ахвяра і будзе страх, але спыніцца – значыць…

Опубликовано Володимиром Парасюком Понедельник, 10 августа 2020 г.

В свою чергу, думки українських політиків і депутатів щодо цього розділились, одні підтримують протестантів, інші зазначають, що боротьба за справедливість – це справа самих білорусів. Український президент ніяк не коментував вибори президента, в контексті визнання.
Він лише зазначив:

Президент України Володимир Зеленський зауважив, що в Білорусі зараз не простий час, все через те, що в населення підірвана довіра до легітимності вибочого процесу.

Наші сусіди білоруси переживають зараз непрості часи. Вони намагаються визначити вектор свого подальшого розвитку. І це дуже непросто. Вже очевидно, що далеко не всі в країні згодні з оголошеними попередніми результатами виборів. А, як відомо, будь-яка легітимність виникає виключно із суспільної довіри. Виключно з довіри. Сумніви ж у таких масштабах – це пряма дорога до насильства, до конфлікту, до суспільного протесту, що наростає. Що ми зараз, на превеликий жаль, і спостерігаємо.

Безумовно, ми закликаємо наших сусідів до максимальної толерантності, терпимості та відмови від вуличного насильства. Закликаємо до максимально відкритого, нехай і складного, діалогу. Тому що лише широкий діалог дасть змогу забезпечити громадянам Республіки Білорусь вихід з важкої кризової ситуації й чесно обговорити подальші кроки та формати громадської взаємодії. Тільки взаєморозуміння між усіма сторонами здатне зберегти незалежність країни та забезпечити її подальший рух до свободи та демократії. В іншому разі ескалація насильства наростатиме, а це загрожує надзвичайно гіркими наслідками. На мій погляд, зараз у такому діалозі мають бути зацікавлені обидві сторони – і уряд, і суспільство, що протестує…

В свою чергу, протистояння в Білорусі лише набиратиме обертів, причому це протистояння не тільки внутрішньополітичне, а й геополітичне, стверджують експерти, І додають, основні гравці – Захід (США, Євросоюз), Росія і Китай.

Реакції Москви на події в Білорусі поки немає – там, як зазначає видання, моделюють ситуацію з максимальною вигодою для себе, адже в попередні роки Кремль так і не зміг остаточно схилити Лукашенка в лоно Росії. «Очевидно, все те, що зараз відбувається в Білорусі, може бути запрограмованим сценарієм у Москві», – переконаний експерт видання, дипломат, колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко.

Він вважає, що «якщо Захід відвернеться від Білорусі, у «бацьки» не буде іншого виходу, як повернутися остаточно до Москви і зберегти свою владу лише у вигляді намісника білоруського губернаторства, не більше». Тому експерт з деяким занепокоєнням дивиться на «доволі прямолінійні вимоги деяких західних політиків накласти на Білорусь суперсанкції».

«Звісно, це можна втілити, але питання у тому, чого вони доб’ються у підсумку?» – запитує Огризко. Він визнає, що Лукашенко – диктатор і за 26 років продемонстрував, що європейські цінності для нього такими не є. «Але якщо дивитися на ситуацію не критично, а стратегічно й глобально, мені здається, що Захід, висловивши стандартні занепокоєння, мав би зрозуміти, що на кону стоїть не Лукашенко, а Білорусь та білоруський народ», – зазначає експерт.