Україна повинна якомога швидше вступити в НАТО, адже на кону безпека нашої країни. Водночас Альянс повинен ухвалити рішення про вступ України негайно.

Про це президент Володимир Зеленський заявив в інтерв’ю сайту Axios. Він зазначив, що План дій щодо членства в НАТО буде хорошим знаком для України.

“Я думаю, що якщо нас вітають у НАТО, якщо вони дійсно хочуть бачити нас у лавах своїх членів, то немає сенсу дивитися в бінокль, у яке далеке майбутнє і обговорювати майбутнє. Питання треба вирішувати негайно. Зараз ми в небезпеці, зараз на кону наша незалежність, і саме зараз нам потрібна допомога”, – розповів він.

Зеленський додав, що ПДЧ в НАТО, хоч і не є членством, але показує бачення України як частини Альянсу в доступному для огляду майбутньому.

Також гарант Конституції вірить, що нашу країну приймуть до Альянсу. Але вважає проблемою, що українці не вірять у це.

В свою чергу,  Президент України переконаний, що Росія створила напругу на кордонах України для того, щоб показати нам і країнам Заходу, “хто тут господар”. Однак Київ повівся у цій ситуації стримано й грамотно.

У Зеленського запитали, як він оцінює активізацію Росії на українських кордонах.

«Це більше схоже на серйозний психологічний тиск свого роду: показати, хто тут господар, хто контролює кордони. Що якщо щось “неправильне” йде від Заходу, то “ми завжди готові”», – сказав президент України.

І додав: “Ось про що ця ситуація. У якій Україна демонструє стриманість, не реагуючи на будь-які провокації”.

Володимир Зеленський окремо наголосив, що коли Росія почала нарощувати військову потужність біля кордонів України, демократичний світ спільно виступив на боці України.

“Хотів би додати, що і Європа, і США у момент ескалації продемонстрували єдність. Коли було первинне збирання військ Росією, Захід зробив досить сильні заяви”, – розповів глава держави.

«Це не пересилання військ, однак – це був значний тиск на Росію. Я вважаю, що це було дуже важливо для України, для безпеки України», – підсумував Володимир Зеленський.