Абрамовічус

Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус прогнозує зміцнення і стабілізацію курсу гривні в найближчі дні.

Про це йдеться у повідомленні Мінекономрозвитку, передає Корупція.інфо

«З певних причин склалося два курси валют: індикативний курс Нацбанку і реальний. Занижений офіційний курс змушував експортерів тримати валютну виручку за межами країни в очікуванні вирівнювання курсу. Зараз Нацбанк вжив заходів для переходу до єдиного курсу гривні, що знизить мотивацію до обігу валюти на «сірому» ринку, а також сприятиме стабілізації курсу», – сказав міністр.

На його думку, у разі отримання траншу МВФ ситуація швидко нормалізується.

«Я думаю, у разі отримання траншу МВФ ситуація швидко нормалізується. Єдиний курс означає, що гроші експортерів, які вони тримають за кордоном, теж будуть повертатися. Тому в найближчі дні я б очікував стабілізації і зміцнення гривні», – підкреслив Міністр економічного розвитку і торгівлі.

Абромавічус зазначив про постійному діалозі з усіма асоціаціями, серед яких Американська торгова палата в Україні, Європейська Бізнес Асоціація Український Клуб Аграрного Бізнесу.

Він повідомив, що відбулися зустрічі з представниками металургійної та вторсирьевой галузей, автовиробниками. Їх пропозиції, особливо щодо дерегуляції, будуть враховані і представлені у Верховну Раду з метою зменшення бар'єрів у веденні бізнесу.

«Ми хочемо, аби інвестували в економіку не тільки іноземці, ми піклуємось і про вітчизняному бізнесмена. Зустрічалися з усіма асоціаціями, вислуховували їхні побажання, особливо з дерегуляції. Ми говоримо бізнесу, правила гри повинні вирівнятися, не повинно бути необґрунтованих субсидій. Будемо робити все, щоб втручання держави в бізнес тільки зменшувалася», – зазначив міністр.

Нагадаємо, реальний курс гривні на міжбанківському валютному ринку в п'ятницю до середини торгів знизився до 26,25 гривні за долар з 25,05 гривні за долар за підсумками торгів у четвер.