Кроки щодо обороноздатності України знатимуть лише Верховний головнокомандувач та самі Збройні сили, про це наголосив президент Володимир Зеленський під час брифінгу з президентами Литви та Польщі.

“(плани Путіна – ред.) це серйозніші речі, ніж прогноз погоди. Тому прогнозувати, що може бути, які кроки можуть бути від РФ, від сепаратистів, від особистих рішень президента РФ – я не можу сказати.

Але я без прогнозів чітко знаю, як діятиме наша армія.

Я прошу вибачення – ці чіткі кроки нашої армії щодо обороноздатності та захисту нашої держави знатимуть лише я і наша армія.

І, повірте, ми до всього готові”.

Президент Володимир Зеленський також заявив, що Україні потрібні гарантії безпеки, зокрема з боку Росії.

“Не секрет, що Будапешт (меморандум) не працює, і ми з вами чітко розуміємо, що України сьогодні немає в жодному з альянсів з безпеки. Ми самі себе захищаємо за підтримки наших партнерів. Але гинуть саме українці, тому Україні потрібні гарантії безпеки, чіткі, конкретні і вже зараз, бо ми хочемо знати, що зможемо захистити своїх людей, удома. І не лише самі. Дуже важливо, щоби була підтримка інших партнерів”.

Зеленський заявив, що, з огляду на те, що біля українських кордонів зібралась майже 150-тисячна армія РФ, а частина Донбасу окупована, гарантії безпеки має надати також і Росія.

“Я багато разів пропонував російському президентові сісти за стіл переговорів і говорити, бо це питання діалогу, а не питання умов”.

Президенти України, Литви та Польщі також обговорили забезпечення повноцінної роботи Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ для запобігання провокаціям та подальшій ймовірній ескалації.

Володимир Зеленський висловив сподівання на підтримку польського головування в ОБСЄ з цього питання і подякував за оперативне скликання спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ.

Президенти також обговорили подальші спільні кроки в межах регіональних форматів взаємодії – Люблінського трикутника, Бухарестської дев’ятки, Ініціативи Тримор’я тощо.

«Наша сьогоднішня зустріч підтвердила – Литва та Польща стоять пліч-о-пліч з Україною. Високо цінуємо це, друзі», – резюмував Володимир Зеленський.

А тим часом на Маріупольському напрямку помічені танки із прапорами «ДНР» та Росії.

Телеграм-канал Вертикаль повідомляє від своїх джерел на «Острові», що отримано перехоплення розмов, які свідчать про підготовку спроби настання бойовиків з метою окупувати всю територію Донбасу. Підтримувати атаку можуть підрозділи російської регулярної армії, що зайшли в ОРДЛО.

Цей напрямок суттєво укріплений сучасною зброєю, яку нам постачають союзники. Українська армія знає про всі плани росіян.

Окрім цього, джерело Вертикалі у розвідці повідомляє, що на території Білорусі, а також у Брянській області військовим підвезли камуфляж без розпізнавальних знаків.

Росія планує операцію у стилі «іхтамнєт», щоб перевірити реакцію армії України у Чернігівській області. У лавах білоруської армії відверта паніка, вони відмовляються воювати, розуміючи, що за лічені години будуть стерті в порошок ракетними ударами української армії, якщо перетнуть кордон. Також джерело повідомляє, що багато контрактників ЗС РФ звільняються зі служби.

Паралельно з загостренням на Сході нашої країни, на урядові сайти здійснюються кібератаки.

Зараз не працює сайт Ради, Кабміну, МЗС України. Також із труднощами у доступі працюють сайти Міністерства оборони України та сайт МВС – включили фільтр від ddos-атак.

Цю інформацію підтвердив Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

«Приблизно з 16.00 розпочалася чергова масова DDoS-атака на нашу державу. Є відповідні дані з низки банків, також спостерігаються проблеми з доступом до веб-сайтів ВР (вже працює), КМУ та МЗС. Це пов’язано з перемиканням трафіку іншого провайдера для мінімізації шкоди від атаки. Портал та мобільний додаток Дія успішно долає поточну атаку та продовжує працювати стабільно.»

Такоє шириться інформація про те, що паралельно з кібератакою на сайти держорганів ведеться кампанія з масового блокування сторінок у всіх соцмережах українських блогерів, зарубіжних журналістів та OSINT-аналітиків, які висвітлюють ситуацію в Україні.

Наприклад, на сайт 24 каналу також здійснюється DDo-S атака.