Уряд Швеції на чолі з прем’єр-міністром Магдаленою Андерссон має намір подати заявку про вступ країни в НАТО на мадридському саміті Альянсу наприкінці червня. Про це повідомляє The Local.

На цей час держава має нейтральний статус. Партія Андерссон – Соціал-демократична партія Швеції – скликала позачергове засідання 24 травня, де комітет правлячої партії може прийняти остаточне рішення щодо вступу країни в НАТО.

У середу у Стокгольмі прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін проведе зустріч  з Андерссон. Обговорення будуть зосереджені на безпековій ситуації, що змінилася в Європі. Ймовірно тема вступу в НАТО також обговорюватиметься.

BBC пише, що Фінляндія сьогодні розпочинає дебати, в результаті яких країна може подати заявку на членство в НАТО протягом кількох тижнів.

Перед тим, як розпочати вторгнення в Україну, Росія вимагала, щоб Альянс погодився зупинити будь-яке майбутнє розширення, але війна призвела до розгортання більшої кількості військ НАТО на її східному фланзі та зростання громадської підтримки членства Швеції та Фінляндії.

Якщо ці плани реалізуються, Фінляндія стане країною з найдовшим (1340 км) спільним кордоном з Росією серед членів НАТО, вона проходить приблизно 200 км від Санкт-Петербурга. І Фінляндія, і Швеція також мають протяжну берегову лінію та численні острови у Балтійському морі.

Швеція більше 200 років не вступала в жодні військові союзи, а Фінляндія суворо дотримувалася дружнього до СРСР нейтралітету протягом усієї холодної війни. Політика сильних країн до примушування слабших до нейтралітету навіть отримала спеціальне визначення – “фінляндизація”.