Як відомо, у мережі ширилася інформація про те, що з тимчасово окупованого Херсона втікає керівний склад російської армії. Втім вже згодом у ГУР повідомили, що це була лише ротація. Водночас офіцери РФ зараз дуже деморалізовані, усвідомлюючи, що вони зробили, і яке покарання за це буде, намагаються втекти.

Ротація – це явище, яке існує, зокрема й в управлінні військами. Про це заявила керівниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк в ефірі національного телемарафону.

Водночас Гуменюк зауважила, що російські війська мають надзвичайну деморалізацію. Зокрема, офіцерський склад, усвідомлюючи, що вони зробили, і яке покарання за це буде, намагаються втекти. Окупанти шукають для цього різні способи – від завдання собі пошкоджень до отримання легких поранень.

“І навіть отаку ротацію собі затіяли. Мовляв, ми вже поїхали, давайте, ті, хто не розібрався в ситуації, туди повертайтеся. А ті, хто не розібрався в ситуації, не дуже добре орієнтується на місцевості. Ну, повертаються, то повертаються. Нам завжди є чим зустріти, ми – гостинна нація”, – додала Гуменюк.

Крім того, за її словами, на Херсонському напрямку окупанти наразі намагаються здійснювати маневри технікою.

“По перше, нагадаю – це інформаційний фронт, інформаційна війна. І переміщення техніки може створювати ілюзію того, що вона накопичується, що її стає більше, тому що в те село заїхали, інше. Нібито стало більше”, – зауважила керівниця пресцентру.

Однак насправді переміщується техніка, яку окупанти завезли ще раніше. Захисники її відстежують та обов’язково знайдуть, тож українцям можна бути спокійними.

Окрім того, Гуменюк зазначила, що на сьогодні пріоритетна ціль для ЗСУ – влучання у командні пункти російських окупантів. Адже без досвідчених верхівок шанси ворога на фіаско зростають.

Тож українські захисники намагаються не просто нищити російських окупантів, а й створювати їм максимальну кількість проблем через втрату командування.

Вона зауважила, що з командних центрів починається підготовка до будь-яких дій. Тож якщо ліквідувати такий центр – ворог дезорієнтований та починає панікувати.

“Це той момент (влучання у командні пункти – ред.), який допомагає і деморалізувати ворога, і розгубити по всіх позиціях, змушує його переформатовувати свої дії, на що потрібно витрачати дорогоцінний час, який вони намагалися використати для підтягування резервів”, – пояснила Гуменюк.

Вона також зазначила, що в контрольно-спостережних пунктах скупчується командування ворожого війська. В один із таких пунктів цього тижня вдалося поцілити українським артилеристам.

Додамо, що британський експерт, професор стратегічних досліджень університету Сент-Ендрюс Філіпс ОʼБраян поділився своїми висновками та прогнозами щодо війни в Україні з Financial Times. Він вважає, що росіяни виснажені і майже закінчили наступальні операції

На його думку, лінія фронту – наразі не головне, за чим варто слідкувати, адже сучасна війна нею не обмежується. І навіть статистика поставок зброї із Заходу для України ― лише один з важливих факторів. Інший, ледь не найважливіший фактор ― те, що десятки тисяч українських військових зараз проходять навчання у Британії, Польщі, Німеччині.

“Для наступу потрібен умілий, вмотивований та повний сил персонал ― Україна, відмовляючись від великих операцій наразі, дає час на підготовку цього персоналу. Скоро він прибуде на фронт, а поки що точні удари далекобійних артилерійських систем послаблюють те, із чим українські солдати зіткнуться при наступі”, – вважає експерт.

“Це вже не ті часи, коли варто очікувати монументальних танкових баталій. Той же танк став дуже вразливим проти сучасної зброї. Наступ на Херсон насправді вже давно почався, але тепер він виглядає як максимальне виснаження російської армії перед безпосередньо боями. Поки що ж навіть класичні наступальні операції українців мають здебільшого мету знизити бойовий дух росіян”, – додав він.

На думку ОʼБраяна, про проблеми росіян із цим духом свідчить те, як мляво в Росії відбувається мобілізація. І цих солдатів росіяни тренують набагато гірше, ніж українці своїх.

“Ви можете уявити наступ росіян наступного літа ― такий же масовий та кривавий, як операції цих літніх місяців? Можливо, росіянам вдасться воювати восени та взимку, однак вони вже майже закінчили наступальні операції ― а солдат, який не наступає, перетворюється на мішень”, – додав він.