Російські загарбники все ще не можуть повністю захопити Луганщину – наразі тривають запеклі бої біля кількох населених пунктів

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Зокрема, за його словами досі тривають бої біля Лисичанського нафтопереробного заводу.

“Там російська армія не може прорвати оборону наших військ. Якщо говорити про Донеччину, то найважчі бої нині тривають в районі Бахмута”, – розповів Гайдай.

Водночас більше інформації про хід бойових дій надати не може, щоб не зашкодити діям ЗСУ.

Окрім того, Гайдай повідомив, що на тлі війни проти України окупанти проводять незаконну мобілізацію мешканців тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей. Їх відправляють воювати, щоб у Росію прибувало менше трун.

Він звернув увагу на те, що путін плював на українців, тому він і використовує наших громадян із тимчасово окупованих територій.

Сергій Гайдай пояснив, що мешканці тимчасово окупованих територій України для путіна та всього російського керівництва просто гарматне м’ясо. Усіх мобілізованих із Донбасу без підготовки кидали на фронт. Причина проста – окупанти не хотіли, щоб велика кількість трун їхала до Росії.

Ще раз повторю – начхати вони (росіяни) хотіли на українців, – наголосив Гайдай.

Окрім того, голова ОВА заявив, що на окупованих територіях Донецької та Луганської областей чоловіків залишилося дуже мало. Якщо раніше там люди могли відкупитись від участі у війні, зараз навіть 20 тисяч доларів не рятують від російської мобілізації.

Глава Луганської ОВА зазначив і те, що окупанти стали заручниками власної пропаганди – вони були впевнені, що повномасштабна війна завершиться швидко і на їхню користь, тому вони, розпочавши вторгнення, прийшли розслаблені та не підготовлені. Як наслідок – колосальні втрати.

Проте підготувати спеціалістів зараз майже нереально. Справа не в грошах, які, як наголосив Гайдай, Росія має. Тут питання часу – за тиждень чи місяць важко підготувати кваліфікованого пілота, артилериста тощо.

Водночас він зазначив, що останні кілька днів в окупованій Кремінній Луганській області були яскравими. Ліквідували близько 300 окупантів.

В результаті численної “бавовни” на концерт кобзону пішли близько 300 росіян разом із технікою. 

У нас кілька днів поспіль у Кремінній щось відбувається. Якісь постійні “бавовни”, – розповів Гайдай.

Додамо й те, що за 192 дні повномасштабної війни ЗСУ ліквідували 49 050 окупантів. Незабаром буде ювілей – 50 тисяч. Лише за останню добу знищили 350 загарбників. Найбільших втрат ворог зазнав на Донецькому та Криворізькому напрямках.

Однак голова Луганської ОВ зазначив, що окрім майже 50 тисяч загиблих, разом із пораненими російські втрати можуть становити 150 тисяч військових.

Російська армія має серйозні втрати у живої силі, а й у техніці. Наприклад, минулої доби ефективно відпрацювала українська авіація – понад 40 бойових вильотів. В результаті окупанти втратили боєкомплект і 2 одиниці броньованої техніки разом з екіпажами. Під вогнем ЗСУ опинилися кілька пунктів управління противника та склад із боєприпасами.

Також Гайдай повідомив, що російські окупанти дуже деморалізовані. Велика кількість загарбників ходять до атак під дією наркотиків.

Деморалізація дуже серйозна. Я можу з повною відповідальністю сказати, що величезна кількість свіжомобілізованих людей і ось цих зеків йдуть у наступ під наркотиками, – зазначив він.

Гайдай також припустив, що росіяни можуть використовувати знеболюючі у великій кількості або інші наркотичні речовини.

 Наші гвардійці дуже багато разів бачили та брали участь у прямих боях, коли йде шеренга з 15-20 осіб, по них стріляють, поряд щось «прилітає», а вони просто йдуть… без рефлексів сховатися. Тобто саме люди під наркотичним впливом, – додав глава ОВА.