Росіяни продовжують наступати на Бахмут. Окупанти намагаються взяти місто в оточення, тому що прорвати нашу оборону не вдається.

Військовий експерт Олег Жданов в ефірі українського видання розповів, що ситуація в Бахмуті на грані критичної.

За словами Олега Жданова, російським військам вдається протискати нашу оборону – вони продовжують тиснути від Ягідного на Бахмут, тобто заходять від північного заходу й намагаються замкнути кільце навколо міста.

Є загроза оточення нашого гарнізону у місті Бахмут. Також залишаються спроби витиснути наші сили зі східного берега річки Бахмутка. Ми ще продовжуємо там утримувати якісь позиції,
– сказав Олег Жданов.

Експерт уточнив, що “натиск колосальний”. Російських військових женуть в атаку хвиля за хвилею, підвозять склад на вантажівках, на яких же відвозять поранених та вбитих. Це відбувається конвеєрно – безперервно та цілодобово.

Крім цього, ворог посилив тиск на південь міста. Жданов уточнив, що ситуація там дуже важка.

Олег Жданов нагадав, що під час Ставки президента було прийнято рішення виділити до Бахмуту додатковий резерв військ, який зайде в місто та допоможе забезпечити стабілізацію лінію фронту.

Даних про те, що сили оборони будуть покидати місто – немає,
– уточнив військовий експерт.

На Авдіївському та Шахтарському напрямку спроби наступу ворога провалилися. А біля Ясинуватої ворожа пропаганда видає позиції 2014 як свіжо зайняті.

Тож логічно припустити, що єдиний вихід “успіху” для росіян – оточення Бахмуту.

По Донбасу можна зробити наступний висновок. Критична ситуація залишається в Бахмуті. Ворог намагається перерізати шляхи постачання наших військ – тобто дороги, які ведуть місто і зробити неможливим пересування по них для досягнення своєї цілі. У міських боях шансів у росіян немає, єдина можливість окупувати Бахмут – оточити його, адже штурмувати в лоб у них не виходить. Оточити ціню життя тисяч мобілізованих вони вважають, що це можливо. Але ми постараємося їх у цьому розвірити. Судячи з настрою Генштабу та наших військ, я так розумію, що Бахмут продовжують утримувати наші війська,
– сказав Жданов.

Водночас контрнаступ української армії вже на півдні України залежатиме від низки факторів. Зокрема, підготовки особового складу, їхнього оснащення та екіпірування, а також наявності відповідних ресурсів. Про це в ефірі телеканалу розповів військовий експерт Сергій Грабський.

“Перше — готовність наших Сил оборони до проведення наступальних операцій. А саме — підготовка особового складу, достатнє оснащення озброєнням і бойовою технікою, екіпірування, наявність відповідних ресурсів і матеріальних засобів. Це основне. Далі — ситуація, яка розвивається на тій чи іншій ділянці фронту, яку буде визначено для проведення наступальних операцій, а саме, наскільки українські Сили оборони будуть готові продавлювати на тій чи іншій ділянці фронту оборонні позиції росіян для того, щоб прорватися, у цьому випадку, до Азовського моря, як один із важливих елементів нашого наступу”, — сказав він.

Третє, за словами експерта, — потрібно розуміти, де у росіян буде так звана слабка ланка.

“Потрібно розуміти, що ця “слабка ланка” створюється внаслідок саме безперервних зосереджених дій українських Сил оборони, які завдають невпинних ударів по об’єктах противника. І така робота триває. До чого це призводить, ми вже бачили на прикладі правобережної Херсонської області, коли противник був просто не в змозі утримувати цю територію і здійснював так званий черговий акт доброї волі, переводячи війська на інший берег Дніпра. Така сама ситуація продовжує розвиватися і зараз, ми методично знищуємо противника в так званому херсонському трикутнику, створюючи передумови для нашого наступу в Запорізькій області”, — каже Грабський.

Він припустив, що так само може бути ухвалено рішення щодо наступу на Маріупольському напрямку.