Оборона Бахмуту продовжується. ЗСУ тримають українське місто-фортецю. До повного оточення далеко, а до оперативного ще далі.

Про це заявив полковник запасу ЗСУ, військовий експерт і льотчик-інструктор Роман Світан в ефірі 24 Каналу.

Експерт сказав, що росіяни зрозуміли, що “тонкою клешнею Бахмут не оточити”. Тому зараз намагатимуться йти вздовж траси Дебальцево – Слов’янськ. Утім, у ворога й тут проблеми.

“Язик, який відривається від материнської частини, він сам може потрапити під удар”, – прокоментував карту Роман Світан.

Військовий експерт зазначив, що наразі ситуація двояка. З одного боку український гарнізон перебуває в напівоточенні. З іншого – росіяни можуть самі в ньому опинитися.

“Ось ця вся “ПВКшна братія”, яка намагається рухатися у бік Слов’янська, може потрапити в напівоточення. З-під Бахмута вихід на Білогорівку, або назад – й увесь цей наступальний потенціал буде в оперативному оточенні, а далі ліквідований”,
– пояснив Світан.

За його словами, усе буде залежати від майстерності наших військових. Тому казати хто саме наразі знаходиться в оточенні – питання дискусійне.

На думку військового експерта, це як мінімум 3 бригади – до 7,5 тисяч осіб.

“Це досить суттєві проблеми для росіян. Але щоб нам оточити їх і здійснити подібні дії, треба 3 – 5 штурмових бригад. Здійснити марш-кидки по 10 – 15 кілометрів, а цього достатньо, щоб “відкусити” цю голову, яка рухається на Слов’янськ”, – підкреслив спікер.

В той же час, Російська федерація не відмовляється від своїх намірів щодо окупації України, продовжує вести наступальні дії, не рахуючись із втратами. Основні зусилля противник зосереджує на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Протягом минулої доби ворог здійснив на них понад 70 атак. Про це йдеться в новому зведенні генштабу ЗСУ.

За минулу добу противник завдав 5 ракетних та 18 авіаційних ударів, а також здійснив 73 обстріли з реактивних систем залпового вогню. Внаслідок чергового обстрілу Костянтинівки на Донеччині поранено 6 цивільних громадян, пошкоджені понад 20 будинків, школа та інші об’єкти цивільної інфраструктури.
Високою залишається вірогідність російських ракетних ударів по всій території України.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник намагається прорвати оборону наших військ. Вів безуспішні наступальні дії у районах населених пунктів Гряниківка, Кремінна, Кузьмине, Верхньокам’янське та Спірне. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Дворічна, Гряниківка, Крохмальне Харківської області; Новоселівське, Невське і Білогорівка – Луганської та Спірне і Роздолівка на Донеччині.
На Бахмутському напрямку ворог не полишає спроб штурмувати місто Бахмут. Відбито численні атаки противника в районах населених пунктів Оріхово-Василівка, Бахмут, Іванівське та Григорівка. Ворожих обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів поблизу лінії зіткнення. Серед них – Васюківка, Залізнянське, Оріхово-Василівка, Григорівка, Новомаркове, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Предтечине та Олександро-Шультине Донецької області.
На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в районах населених пунктів Кам’янка, Авдіївка, Первомайське, Невельське і Мар’їнка. На зазначеній ділянці фронту протягом минулої доби найбільше атак ворог здійснив в районі Мар’їнки – 12. Усі – відбито. Ворожих обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, зокрема, Парасковіївка, Новобахмутівка, Авдіївка, Орлівка, Тоненьке, Сєверне, Первомайське, Нетайлове, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка та Вугледар Донецької області.

Продовжується примусова паспортизація населення тимчасово зайнятої території Запорізької області. Зокрема, в місті Мелітополь, російська окупаційна так звана влада, разом з представниками російської федеральної податкової служби заборонила здійснювати будь-які виплати та розрахунки громадянам, які не мають реєстраційного номера облікової картки платника податків рф. Його, в свою чергу, можливо отримати виключно за наявності паспорта громадянина російської федерації.

Противник продовжує зазнавати втрат. Так, на території Олешківської районної лікарні тимчасово зайнятої території Херсонської області, на лікування привезли понад 20 важкопоранених окупантів.

Протягом минулої доби Авіація Сил оборони завдала 7 ударів по районах зосередження окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 5 пунктів управління, 5 районів зосередження особового складу та військової техніки противника, склад пально-мастильних матеріалів, 2 радіолокаційні станції, станцію радіоелектронної боротьби та зенітно-ракетний комплекс на вогневій позиції.

Підтримуйте Збройні Сили! Ми переможемо!
Слава Україні!