Угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан у п’ятницю вкотре поділився своїми міркуваннями про повномасштабну війну Росії проти України, заявивши, що покласти їй край можуть не «мирні плани», а лише «перемир’я».

Про це Орбан сказав у виступі на консервативному фестивалі Tranzit в угорському селищі Тихань.

За словами прем’єра Угорщини, війну в Україні не можна зупинити, «маючи «мирний план» і чекаючи, що щось станеться – спершу має бути якнайшвидше, негайне, безумовне припинення вогню».

«Першою помилкою Європи було глобалізувати цю війну. Єдиною країною, яка сказала в день, коли спалахнула війна, що вона має бути локалізована, була наша… Стратегія Заходу полягає в тому, що українці б’ються й гинуть, а ми даємо їм гроші, інформацію та зброю», – міркує Орбан.

Він додав, що ця «стратегія» не спрацювала, тому що в України менше населення, «тому ми повинні направляти свої війська, але на це ніхто не наважиться».

Далі Орбан згадав про «значну ціну», яку Угорщина і весь Європейський Союз платять за підтримку України: «Ми вже направили 70 мільярдів євро і тепер обговорюємо, чи надіслати ще 50 мільярдів, тоді як ЄС потребує кожного цента, аби відновити свою конкурентоспроможність».

Нагадаємо, на початку червня Орбан видав чергову маячню, що контрнаступу ВСУ не можна допустити. Тоді його дуже «стурбувало», що Україна може зазнати втрат: Орбан заявив, що контрнаступальна українська операція нібито стане «кривавою бійнею», і підкреслив, що «сторона, що настає, зазнає більших втрат, ніж обороняється».

Перед тим самим «другом Путіна» також виступав із заявою, що українцям на полі бою не перемогти. За його словами, військові дії України приречені, а подальша допомога нібито призведе лише до нових жертв.

При цьому, на цинічну думку Орбана, «не має значення, хто до кого вторгся».

Вже чітко ясно і явно, що війна Росії проти України нічого не змінила у відносинах прем’єра Угорщини Віктора Орбана із Москвою.

Угорський політолог Андраш Рац розповів, що в плані енергетичної безпеки Угорщина дуже залежить від Росії.

«За останні вісім років Угорщина не спромоглася диверсифікувати свої джерела отримання енергоносіїв, і тепер це має неприємні наслідки. Найголовніший інтерес Угорщини полягає у тому, щоб «Газпром» не зупинив їй постачання. Якби це сталося, то країні загрожувала б економічна катастрофа. Будапешт зараз намагається уникнути всього того, що, на його думку, може дратувати Росію», — сказав експерт.

Політолог вважає, що залежність Угорщини від Росії стає дедалі сильнішою, а простір для маневру дедалі меншим.

«Росія може шантажувати Угорщину через постачання природного газу. І саме тому Угорщина найближчим часом не змінить свого ставлення до Росії», — пояснив Рац.

Також він розповів, чи зацікавлена ​​Угорщина у розпаді України як держави, щоб повернути собі Закарпаття.

«Це абсолютно нереально і неможливо. У військовому, дипломатичному, політичному та економічному плані це було б повною катастрофою для Угорщини. Як член ЄС і НАТО країна була б повністю ізольована, не кажучи вже про те, що Україна у військовому плані набагато сильніша за Угорщину і дала б відсіч. Якщо Орбан час від часу у своїх промовах робить невиразні натяки на такий сценарій, то в першу чергу йдеться не про зовнішню політику, а про звернення до тієї частини місцевих виборців, які є правими екстремістами», — заявив експерт.