Як розповів радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, вже зараз є передумови для деокупації Криму. Їх створило повномасштабне вторгнення військ Росії в Україну. Воїнам Сил оборони вдасться повернути півострів через п’ять-сім місяців.

Свій прогноз він назвав не просто оптимістичним, а й математично вивіреним.

«Ми точно, за дуже короткий час, з історичної точки зору це дуже мало – шість місяців чи п’ять, чи сім, – будемо в Криму. Можливо, це занадто оптимістично, але це оптимізм, який є математично вивіреним», – висловив переконання представник президента в інтерв’ю «Крим.Реалії».

За його словами, країна-агресор Росія не має достатнього ресурсу, щоб втримати ситуацію. Тому він певен, що Київ незабаром точно зможе говорити про абсолютно ефективне майбутнє Кримського півострова.

«Логіка війни абсолютно очевидна, і ми точно можемо проговорити реалії Криму на набережній в Ялті», – наголосив Подоляк.

На запитання, чи можлива війна за Крим, він відповів, що йдеться про війну не за якусь певну територію, яка є лише одним із елементів боротьби. А про війну за право на існування демократичного світу, в межах міжнародного права.

«Це війна за право того, щоб ніхто не міг прийти до вас додому і сказати: «Дивіться, в мене трошки більше зброї, крилатих ракет, тому віддайте мені оте, що я хочу». Це сьогодні йде війна за право на існування цивілізованого світу. І в цьому цивілізованому світі місця Росії, в такому вигляді, немає. І тому безумовно, війна йтиме, поки не буде звільнена вся територія України», – підкреслив заступник керівника ОПУ.

Він ще раз наголосив, що сьогодні очевидним є ракетне та снарядне виснаження РФ. І хоча це не означає, що агресор припинить обстріли України, проте, на думку урядовця, Росія не зможе втримати ані Крим, ані Донбас.

Україна перехопила ініціативу на морському фронті, не маючи власного військово-морського флоту у класичному розумінні.

Починаючи з вересня, в тимчасово окупованому Криму ледь не щодня чути вибухи різної потужності. Російська влада запевняє, що в частині випадків — це наслідок знешкодження боєприпасів, однак в ГУР Міноборони заявили, що все дещо серйозніше. Крім того, для захисту Кримського мосту, який востаннє палав у липні 2023 року, ворог вивів у море 10 кораблів.

Також  аналітичному звіті Інституту вивчення війни ідеться про спробу Кремля захистити кораблі ЧФ РФ у Чорному морі. Вказано, що їх частково виводять до Новоросійська. Тим часом у ВМС ЗСУ зазначили, що Росія отримала у Чорному морі «технічний локдаун» через втрату відчутної кількості морських суден.

Завдяки вилазкам спецназу, ракетним ударам, повітряним і морським дронам російські кораблі не можуть почуватися у безпеці ані в Севастополі, ані в Новоросійську, ані у відкритому морі.

Удари по військових об’єктах у Криму активізувалися в серпні, відтоді були вражені системи ППО С-400, великий десантний корабель «Мінськ» та підводний човен «Ростов-на-Дону» в Севастополі, інші судна зазнали пошкоджень, а кульмінацією стало знищення штабу Чорноморського флоту РФ із високопоставленими офіцерами.

Коментуючи український наступ на півдні, молодший міністр оборони Великобританії Джеймс Хіппі на форумі у Варшаві зазначив, що Україна досягає важливих успіхів не на суші.

«Погляньте на те, що Україна зробила зараз у Чорному морі. Україна досягла функціональної поразки російського Чорноморського флоту», – заявив він.

Під функціональною поразкою мається на увазі, що Росія повною мірою не може використовувати свій флот, пояснює Олександр Мусієнко.

«Вони не можуть висадити десант, взяти в облогу наші порти і встановити повноцінну блокаду, не можуть обстрілювати наше узбережжя та застосовувати кораблі для вогневої підтримки. Вся роль російського флоту зведена до того, що час від часу вони запускають ракети «Калібр» та іноді виходять із патрулюванням. Але знову ж таки, тільки в нейтральних водах на північ від Босфору. Ось у принципі і все», – резюмував директор Центру військово-правових досліджень.