Експерт Владислав Селезньов зазначає, що зараз іноземні експерти дають прогнози, що після закінчення бойових дій в Україні Росія відразу розпочне підготовку бойових дій проти країн НАТО. За різними оцінками цього Росії знадобиться від шести до десяти років.

Але за цей період Росії отримає технічні засоби, мобілізує понад півтора мільйона чоловік і буде дуже грізною силою. Чи встигне за цей час колективний захід перебудувати свою діяльність і настільки сильно посилити свої особисті збройні війська, щоб мати хоча б паритетні можливості для ведення бойових дій – питання відкрите.

Якщо дивитися зараз на дії Європи і як вони справляються з викликами та реагують на конфлікт в Україні – можна зробити висновки, що поки що не найоптимістичніші прогнози для країн колективного заходу. 

Однак повномасштабне вторгнення Росії в Україну таки змусило країни Північноатлантичного альянсу серйозно думати про посилення та вдосконалення своєї системи безпеки. Високопосадовець НАТО попередив, що Європа повинна бути готова до того, що війна Росії проти України може поширитися на інші країни Європи, й підтримав спрощення процедур військового пересування подібно до політичної шенгенської зони.

“У нас закінчується час. Те, що ми не зробимо в мирний час, не буде готовим у разі кризи чи війни”, — заявив начальник Спільного командування підтримки та забезпечення НАТО генерал-лейтенант Александр Солфранк в інтерв’ю агентству Reuters, опублікованому у четвер, 23 листопада.

На його думку, надлишок правил і бюрократичних процедур перешкоджає переміщенню військ між європейськими країнами-членами НАТО, що може призвести до серйозних затримок у разі конфлікту з Росією.

Оскільки сили НАТО в Європі розосереджені на великій території, й багато підрозділів розміщені далеко від східних кордонів альянсу, в разі конфлікту виникне потреба швидкої передислокації військ для ефективної протидії потенційній агресії зі сходу.

За словами Солфранка, “… це означає, що альянс має швидко переміщувати війська зі своїх баз у правильне місце на східному фланзі”.

З ним погоджується адмірал Роб Бауер, голова військового комітету НАТО, якого цитує Reuters: “У нас є надлишок правил, але єдине, чого у нас немає, — це часу”.

“Війна Росії проти України виявилася війною на виснаження, а війна на виснаження — це битва за логістику”, — додав Бауер.

Солфранк вважає, що НАТО не повинно дозволити Кремлю думати, що Росія має якийсь шанс виграти у війні через неготовність Альянсу.

“Ми маємо бути попереду. Ми маємо підготувати театр задовго до того, як буде введено в дію статтю 5”, — додав він, посилаючись на вимогу колективної оборони, вказану в договорі НАТО.

Реагуючи на ці заяви представників НАТО, речник Кремля Дмитро Пєсков, якого цитує Reuters, заявив у п’ятницю, 24 листопада, що прагнення НАТО запровадити військовий аналог шенгенської зони в Європі з метою протистояти Росії, “посилило напруженість і викликало занепокоєння”. За його словами, Москва реагуватиме, якщо “військовий Шенген” стане реальністю.

Тим часом представництво США в НАТО похвалилося величезним набором танків. Ця публічна демонстрація сили є попередження для Росії.

Світлини з’явилися в акаунті представництва США в НАТО у соціальній мережі X. На світлинах зображено щонайменше 21 новий танк, вишикуваний з прапорами таких країн, як США, Польща, Італія, Іспанія, Німеччина та Велика Британія. У дописі зазначається, що це була «демонстрація вогневої потужності».

«Ми погодили найбільш комплексний план оборони з часів закінчення холодної війни, спрямований на протидію двом головним загрозам для нашого Альянсу: Росії та тероризму», — йдеться у дописі.

Фотографії колекції танків, оприлюднені місією США при НАТО, можуть свідчити про прагнення американсько-європейського військового альянсу розширити свою військову міць на тлі публікації звіту Німецької ради з міжнародних відносин, у якому йдеться, що Альянсу необхідно бути готовим до великої війни. Якщо конфлікт в Україні заморозиться, Росія зможе відновити свій військовий потенціал за шість років та розпочати нову війну.

«Вікно для можливого російського нападу відкриється, як тільки у Росії виникне враження, що напад, наприклад, у Прибалтиці, може бути успішним… Час, потрібний Росії для відновлення своєї армії, має визначати темп нарощування військових потужностей НАТО. Блок повинен бути здатний відбити напад Росії щонайпізніше через десять, а краще через шість років», — йшлося у дослідженні.