Росія планує використати свою військову потужність для виклику країнам НАТО. Серед можливих дій Росії — порушення національних кордонів за допомогою військових літаків або кораблів, використання гідролокаторів та інших заходів. За даними данської розвідки, РФ може збільшувати свої військові сили вздовж власних кордонів або проводити навчання, що обмежують діяльність Заходу у міжнародних водах.

Данська розвідка також відзначила «комплексне нарощування військової потужності» в Росії. Це включає розгортання нових військових підрозділів у регіоні Балтійського моря і на північному заході країни.

При цьому генерал Збройних Сил Польщі, командувач сухопутних військ у 2006-2009 роках Вальдемар Скшипчак переконаний, що Росія знесилена війною в Україні і не має ресурсу починати нову війну.

Але, на думку експерта, це не привід для країн НАТО послаблювати підготовку до ймовірної російської атаки та зволікати у постачанні зброї та боєприпасів для України.

«Росія у цей момент не має можливості з будь-ким починати чергові конфлікти, чергові війни, бо повʼязана війною в Україні. Україна так успішно і добре обороняється, що росіяни не мають можливості зараз збудувати потенціал, щоб атакувати когось іншого, навіть із країн Балтії. Росія проводить проти НАТО, проти ЄС, проти Польщі гібридну війну без участі війська. Але ця гібридна війна є великою проблемою. Ми не можемо собі з тим дати раду. Путіну не треба просто зараз здійснювати агресію на членів НАТО, адже, по-перше, він намагається руйнувати нас гібридною війною, і по-друге, що він не має сил, щоб вдарити по нас, по НАТО. Тим паче, що Україна кожен такий напад використала б для того, щоб ще сильніше вдарити по Росії ніж до цього часу. Путін боїться того, що може зробити Україна, якщо йому захочеться почати чергову війну», – каже Вальдемар Скшипчак.

А от Яцек Раубо – аналітик найбільшого інформаційного порталу Defence 24, який пише про збройні сили, оборонну промисловість і геополітику – не виключає повномасштабного російського вторгнення до країн НАТО.

Але, на його думку, не менш загрозливими є гібридні атаки, які Росія продовжує активно використовувати у Європі.

«Лютий 2022 року показав нам, що немає жодного сценарію загроз в Європі, який можна вважати за малоймовірний. Сьогодні, так насправді, всі європейські держави, країни НАТО мають брати до уваги кожен аспект агресивної політики Росії. В тому числі повномасштабне вторгнення, яке можливе, передусім, на країни Балтії, а також, наприклад, на Молдову. Ці всі сценарії треба аналізувати. Це не означає, що вони безальтернативні, що маємо готуватися до повномасштабної війни, наприклад, в 2024 чи 2025 роках.», — відзначив Яцек Раубо.

За оцінками аналітика, Росія має багато інших інструментів, якщо йде мова про агресивні дії щодо країн НАТО, які не включають повномасштабного вторгнення. Стосується це так званих дій «нижчих межі війни.

Мова йде про терористичні дії, мобілізацію груп найманців або диверсійних груп, так само російської активності у кіберпросторі, в інформаційному, політичному, мілітарному просторі та використання міграційного тиску. Ми це бачимо з 2021 року на польсько-білоруському кордоні, на кордоні Білорусі та Литви і Латвії. Бачили ми це на російсько-фінському кордоні чи навіть раніше у 2015 на російсько-норвезькому кордоні. Ці російські дії можуть включати повномасштабну агресію.