Президент України Володимир Зеленський у Києві розпочав зустріч із держсекретарем США Ентоні Блінкеном, під час якої, зокрема, згадав про Саміт миру. На його думку, президент США має прийняти участь в цьому історичному заході щоб об’єднати зусилля для досягнення миру. 

Зеленський сказав, що для України є важливою участь у саміті президента США Джо Байдена. Тобто фактично Володимир Зеленський запросив Джо Байдена у Швейцарію. Оскільки президент розуміє, що це може зіграти ключову роль в ході цієї війни і від його рішень на саміті може повністю все змінитись.

«Важливо, щоб на саміті був присутній президент Байден. А також необхідна ваша допомога, щоб залучити якомога більше країн до цієї ініціативи», – додав він. 

Також нагадаємо, що раніше повідомлялось, що канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає, що запланований наступний саміт миру щодо України стане великим кроком.

Про це він сказав під час дискусії, організованої Redaktionsnetz Deutschland у Потсдамі, повідомляє Tagesschau.

«Навіть якщо там поки що не буде обговорюватися основне питання миру, а питання, які також є його частиною, це було б великим кроком. З цього можна було б розвивати далі», – зазначив Шольц.

Шольц також висловив сподівання, що арабські країни, Індія, Південна Африка, Бразилія та Китай також візьмуть участь у саміті.

«Я дуже хочу, щоб країни з Аравійського півострова, Індії, Південної Африки, Бразилії і, якщо це можливо, Китай також були там», – додав Шольц.