Sumar

Народний депутат, голова парламентського Комітету з питань свободи слова Вікторія Сюмар вдруге заповнила традиційну для держслужбовців декларацію про доходи.

Текст Декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру Вікторії Сюмар за 2014 оприлюднений на сайті Верховної Ради.

При зіставленні цього документа до поданої при вступі на роботу в РНБОУ Декларації за 2013 рік, стає очевидним зростання добробуту на держслужбі недавньої громадської активістки. При цьому, при заповненні декларації Сюмар допустила грубі помилки, подібні тим, за які ще пару років тому вимагала притягнення до відповідальності чиновників.

Починаючи з відсутності дати написання, що може бути підставою для визнання декларації недійсною.

 

 

 

Робота Сюмар на посту заступника секретаря РНБОУ і народного депутата принесла трохи менше офіційних доходів, ніж директором інституту масової інформації – 73,3 тис грн (в середньому – 6,1 тис на місяць) проти 80,96 тис грн (6,75 тис / міс) торік.

 

Значно більше (близько 30 тис грн на місяць проти 21,5 тис грн на місяць минулого року) заробив чоловік Сюмар – громадський діяч і медіаексперт. Правда, якщо в 2013 році чоловік директора ІМІ всі ці гроші (258,2 тис грн) отримав як зарплату, то у чоловіка депутата з'явилася "підприємницька діяльність", яка йому принесла три чверті доходів у 357,8 тис грн.

Кількість нерухомості у сім'ї з трьох осіб в минулому році залишилося незмінною. Вікторія Сюмар володіє земельною ділянкою в 13 соток в смт Глеваха. Також на неї значиться квартира в 44,2 кв метра в самому серці адміністративного Києва по вулиці П.Орлика на Печерську. Це та сама квартира, в якій проживає сьогодні її сім'я і на яку нещодавно було скоєно напад невідомих зловмисників.

На сім'ю ж Вікторії Сюмар записана квартира в 105,8 кв метрів теж на адміністративному Печерську, але ближче до Бессарабського ринку – по вулиці Дарвіна. Ринкова вартість квартир такою площею в цьому районі сьогодні коливається в межах 5-8 млн грн. Саме біля цьього будинку  на вулиці Дарвіна  депутата недавно помітили журналісти.

Найбільші ж метаморфози відбулися з автомобілем депутата.

Ще в 2013 році Вікторія їздила на "Мерседесі" В180 2008 року випуску. А в 2014 році у неї з'явився новенький білий Audi Q3 (держ номер АА 3977 ОК). Вартість нового Q3 в автосалоні сьогодні становить 29-32 тис євро. А старий В180 2008 року випуску на ринку продається за 18-20 тис дол.

Різниця в ціні машин становить близько 300-400 тис грн, а весь заробіток сім'ї Сюмар за 2013 – 338 тис грн. При цьому в декларації вказано, що у них немає заощаджень. Тобто, навіть якщо вони витрачали всі гроші на машину, відмовляючи собі в їжі та обов'язкових платежах, цих грошей могло просто не вистачити.

Втім, сама депутат вирішила не вдаватися в такі подробиці, просто не заповнивши відповідні графи в Декларації. Що є грубим порушенням, за яке рядового держслужбовця притягають до відповідальності. У пункті 16 "Доходи від відчуження рухомого та нерухомого майна" у депутата стоїть прочерк, а графи "витрати на придбання" та "витрати на оренду" навпроти нової машини в пункті 35 глава парламентського комітету залишила порожніми.

Порожній і розділ "Страхові внески". При цьому не уточнюється, їздить Вікторія без обов'язкової автостраховки, або користується послугами водія.

 

З подібним чином заповненої декларації напрошується один висновок: "я подарувала комусь старий мерс, а хтось мені подарував нову ауді". Але такі пояснення, як правило, викликають особливо пильний інтерес податкових органів.

Цікаво, що у минулому році Вікторія Сюмар уже порушувала податкове законодавство, відмовившись заповнити декларацію при відході з РНБОУ, як це передбачено законодавством.

 

Джерело: ІА Корупція.інфо