Не всигли прогриміти вибори, ще не відкрилися всі скандали, як Блок Петра Порошенка, буквально вчора заявив про презентацію нової коаліційної угоди

Наша команда вирішила розібратися: поспішають поперед батька у пекло новообрані партії чи дійсно маютль чітку стратегію і намір вже сьогодні продемонструвати нове обличчя коаліційного уряду.

Гучну заяву у виборчому штабі озвучив лідер політсили Юрій Луценко після оголошення результатів екзит-полів. 

Читати: Вибори 2014: дані екзит-полу

«Ми знаємо декларації партій-переможців. Блок Петра Порошенко декларував необхідність європейських реформ заради вступу в Європейський Союз. «Народний фронт» декларував аналогічне. «Самопоміч» свідчить ж, «Батьківщина» говорить з деякими відмінностями, але, власне – про те саме », – сказав Луценко

Цікаво, чи не надто обнадійливо покладатися всього лише на декларації, без попередніх домовленостей із керівниками партій. І так зрозуміло, що офіційні документи партій не дають гарантії успішних перемовин, і вже точно не визначають політичних амбіцій керіників партій теперішнього уряду.

Тож цілком може вийти так, що не всі названі сили будуть готові сформувати стійку проєвропейську більшість у парламенті. 

Нагадаємо, після оприлюднення результатів екзит-полів, у новий парламент проходять: Блок Порошенка, «Народний фронт», «Самопоміч», Опозиційний блок, Радикальна партія, «Батьківщина» і «Свобода». 

Читати: Порівняльна графіка екзит-полів

 

Водночас бар'єр в 5% не подолали «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка, КПУ, «Правий сектор» і «Сильна Україна» Сергія Тігіпка.

По-суті, вихдить, що коаліаційна угода кидається просто навмання і доволі передчасно!

Експерти також вислови думку, і представили свій варінат формування коаліційного уряду. Зазаначимо, що така схема виглядає доволі правдоподібною: 

kc-JWvELTW8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Цікаво, що найближчий "переслідувач" у виборчих змагання партія прем'єр-міністра України "Народний Фронт" на чолі з Арсенієм Яценюком заявила про готовність до створення коаліції з Блоком Петра Порошенко в найкоротші терміни. 

Яценюк додав, що сьогодні ввечері встиг провести зустріч з Президентом Петром Порошенко і вони домовилися в найкоротші терміни створити коаліцію і сформувати Кабінет міністрів. 


Водночас Прем'єр запізнився на годину і не відповів на жодне запитання журналів щодо деталей домовленості з Порошенком. Тут два варіанти. Перший, поспіх зумовлений відсутністю часу, або просто банально наразі про коаліцію не було що сказати.

Тобто, є і раціональне зерно у тому, що сьогоднішня коаліційна угоди таки матиме певний пезульатат. Однак цих двох сил буде явно недостатньо!

Не зрозумілою є ситуація із темною конячкою цих виборів, партієї "Самопоміч", яка набрала неочікуваних 13%. 

Зокрема тому, що вчора на брифінгу мер Львова Андрій Садовий, а також лідер партії "Самопоміч" заявив, що не має жодних домовленостей про майбутню коаліцію у Верховній Раді

Садовий розповів, що він категорично проти квотної системи, коли певним політичним партіям віддають під керівництво міністерства.

"Ми маємо свою позицію, ми проти уряду, який формують на засадах квотності. Це – злочинно для держави. На кожну міністерську посаду потрібно запрошувати професіоналів. Вони мають формувати власні команди. Щоб він (професіонал – ред.) ніс відповідальність за свої дії", – каже Садовий.

Цікаво, що сам Садовий в парламент не йде, а залишається на посаді міського голови. Хто очолить фракцію "Самопомочі", поки не розкривають.

Читати: Садовий не проходить в Раду: залишається мером Львова

 

Відповідно, власне бачення розприділення міністерських місць, а також відсутність лідера у партії, цілком імовірно може сповільнити формування коаліційного уряду.

Про решту політичних сил, який перестрибнули відсотковий поріг, також мало що відомо. Поки не відбулися офіційні перемовини, говорити про їхні дії є зарано. Пристануть вони на пропозиції партій-лідерів, чи будуть висувати  свої умови. Дізнаємсь вже незабаром.

А поки чекаємо варіанту офіційної коаліційної угоди від "Блоку Петра Порошенка"

 

Автор: Кай Кіт