Політичний вплив кума Володимира Путіна Віктора Медведчука – з початку запроваджених проти нього санкцій Ради нацбезпеки – добряче зменшився. Почалось усе з того, що олігарх втратив свої медіа, пише 24 канал, передаємо в оригіналі.

Потім – у Медведчука відібрали трубопровід, на якому той роками заробляв мільйони завдяки російському дизелю. Та й відкрита справа проти олігарха, де його звинувачують у держзраді, – змушує його нервувати.

До родичів і в офіси Віктора Медведчука 24 червня знову прийшли силовики з обшуками. Навідались навіть до матері дружини Медведчука.

Підливає олії у вогонь і те, що Рада нацбезпеки має переглянути санкції щодо Віктора Медведчука та його компаній. А це своєю чергою може ще погіршити й до того сумне становище Медведчука.

“Ми можемо робити висновки про болючість цих подій для Медведчука. Це послаблює його імідж. Він навіть не може захистити мати своєї дружини й це показує його як слабку людину”, – вважає журналіст Сергій Лещенко.

Важко оцінити, скільки втратив Медведчук у грошах, але політично війну з Банковою він уже програв. Навіть Кремль усе більше відмежовується від лідера ОПЗЖ та готується робити ставку на когось менш токсичного.

«Ніша звільнилась. Рейтинги ОПЗЖ падають. Очевидно, як проєкт він (Медведчук) буде мертвим. Треба посилювати внесок цих грошей, які вкладали в Медведчука і його медіа імперію»,– вважає політолог Ігор Чаленко.

Складно поки що прогнозувати, чи опиниться Медведчук за ґратами. Адже для цього потрібна не лише політична воля Володимира Зеленського й рішення РНБО, а й чесні суди. На них Медведчук теж має чималий вплив. Втім, як мінімум, зірка “недоолігарха” Медведчука на політичному олімпі найближчим часом точно згасне.

Те, чим закінчиться справа проти Медведчука – звинувачення в держзраді й закиди у фінансуванні терористів – стане маркером одночасно й ефективності судової та правоохоронної системи, і реальної боротьби з олігархами в державі.