Нещодавно чимало офіційних осіб повідомляли про можливий наступ РФ з боку Білорусі

Та втім вкрай малоймовірно, що російські війська зможуть захопити Київ, навіть якщо знову атакуватимуть українську столицю з території Білорусі

Про це повідомляють аналітикиISW у звіті

Як відомо, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний в інтерв’ю The Economist розповів, що росіяни готують близько 200 тисяч нових солдатів. Глава ЗСУ не сумнівається, що вони знову підуть на Київ.

В ISW переконані, що у випадку повторного наступу на північ України російські війська навряд чи будуть більш успішними взимку 2023 року, ніж вони були в лютому 2022 року.

Аналітики інституту вважають, що збройні сили Росії сильно деградували і не мають бойової потужності, яку вони мали, коли РФ спробувала і провалила свою повномасштабну спробу захопити Київ у лютому 2022 року.

Також в інституті відзначають, що російські війська не змогли захистити свої здобутки по всій Україні і втратили понад 70 тис. кв. км окупованої території з моменту відходу з-під Києва.

Аналітики наголошують, що наразі росіяни в Бахмуті просуваються не більше ніж на 100-200 м за день після того, як зосередили там свої основні зусилля.

А ще, йдеться у звіті ISW, Росія не встановила перевагу в повітрі та значною мірою вичерпала свій арсенал високоточних боєприпасів.

“Українські війська, зі свого боку, підготували значні оборонні укріплення на півночі України і зараз краще підготовлені до оборони, ніж у лютому 2022 року. Місцевість поблизу білорусько-українського кордону не сприяє веденню маневреної війни, а можливі шляхи вторгнення з Білорусі до Києва пролягають через вузькі місця в Чорнобильській зоні відчуження, які українські війська вже навчилися захищати”, – додають аналітики інституту.

Додамо: росія дійсно готує новий масштабний напад на Україну, але навряд чи він відбудеться в січні 2023-го, як прогнозують деякі експерти.

Про це заявив заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння з міжнародних питань Михайло Самусь в одному з інтерв’ю

“Я не підтримую точку зору про наступ РФ у січні 2023 року. У всякому разі, до січня залишається не так багато часу, і зараз не видно, що Росія підготувала ударне угруповання або чи є якісь зусилля щодо підготовки такого угруповання, щоб на якомусь з напрямків наступати”, — сказав він.

Де наступатимуть?

Експерт зауважив, що в РФ залишилося не так багато напрямків, де можна наступати. Самусь виділяє Запорізький напрямок, Донецьку та Луганську області і не виключає загрози з Білорусі.

“Це ці напрямки, де Росія могла б вести повторну наступальну операцію. Поки що не видно таких ударних угруповань, які могли б зараз взяти і переломити перебіг бойових дій. Тобто ми бачимо зусилля під Бахмутом, але це тактичні зусилля, вони не тягнуть на операцію. Такі самі зусилля вони можуть спробувати і на інших ділянках робити”, – каже аналітик.

Самусь наголошує, що ЗСУ також не сплять і Україна зі свого боку готує тактичні дії і операції.

“Тому все це виглядає не так оптимістично для росіян. В січні я не бачу можливості для проведення операції”, – каже він.

Експерт припускає, що росіяни можуть піти в наступ наприкінці лютого, як і на початку вторгнення.

“Залишається два місяці до 24 лютого, трошки більше. За цей час можна сформувати ударну групу з Білорусі. Якраз замерзне ґрунт, і лютневі морози дозволять окупантам сподіватися, що вони зможуть провести операцію у складному рельєфі, наприклад, на Волині. Або знову Київську область атакувати. Теоретично це можливо. Але поки що таких ознак немає”, – говорить Самусь.