У 2023 році українські сили проженуть росіян з південних областей і Криму. Але водночас по Донбасу є питання – він може стати найскладнішим напрямком.

Про це розповів військовий експерт Роман Світан.

“Американський генерал Міллі зі стовідсотковою гарантією впевнений, що в 2023 році наші війська вийдуть на азовське узбережжя. Це тягне за собою знищення російських кримського та херсонського угруповань. Але складні моменти пов’язані з декупацією Донбасу, тому що за Донбасом це 7000 кілометрів Росії. Це вже буде складно, якщо виконувати завдання фронтально”, – заявив він в етері.

Водночас Світан вважає, що можна не фронтально вирішувати питання звільнення Донбасу.

“Виходячи спочатку на Луганськ, далі на Краснодон і виходити доведеться на Таганрог. Тоді ми відсікаємо все донецьке угруповання і замикаємо оперативне оточення, треба просто достатню кількість сил і засобів, щоб ми змогли цю групу відсікти та утримувати. Утримувати доведеться і все-таки східний фланг, де 7000 кілометрів Росії. Для того, щоб закінчити війну в цьому році, якщо цього не вийде з різних причин, то тоді доведеться з Донбасом возитися ще до наступного 2024 року. Є ймовірність того, що доведеться возитися, якщо ми не встигнемо це виконати до літа: тоді все-таки вже оборонпром росіян запуститься на максимальну потужність і вони можуть свою піхоту посадити вже на броню, і буде нам складніше виконати такого роду маневр”, – додав експерт.

Також, полковник запасу Збройних сил України Роман Світан сьогодні також розповів, що Росія перед Новим роком пішла в наступ на Донбасі, та окупанти не зможуть здійснити прориви в нашій країні.

Зараз лінія фронту розташована так, що противник чи стикається з природними перешкодами, наприклад, з широкою річкою Дніпро, які не може подолати, чи вперся у рокадні дороги (дороги у прифронтовій смузі), і тому українські війська легко можуть контролювати територію.

“Вони вже наступають, вони наступають десь… перед Новим роком це почалося, посилилося десь через тиждень після Нового року, якраз в районі 6-7 числа почали рух вже посилений… почалося основне підведення військ, російських частково мобілізованих. Вони почали виконувати наступальні дії. Проривних дій вже не буде… у росіян”, – сказав експерт.

Полковник підкреслив, що “у них немає такої можливості – виконати проривні дії”.

У той же час За словами, генерал-майора запасу СБУ Віктора Ягуна росіяни дуже сподіваються на річницю повномасштабного вторгнення й мають плани щодо наступу.

На думку генерал-майора, росіяни намагатимуться протиснути українську оборону в декількох напрямках, щоб вирахувати найслабше місце. В таке місце вони спробують зосередити свій наступ за допомогою ресурсів, які вони накопичують.

Це близько 200 тисяч осіб вони збираються підготувати для того, щоб можна було скоригувати свій наступ. Але наступ може бути тільки в тому випадку, коли піде важка техніка, – сказав Ягун.

Генерал-майор СБУ не знає, чий наступ буде першим – український чи російський, але, на його думку, краще було б відбити спочатку масштабний російський наступ, а потім вже наступати самим.

“Чи ми підемо перед ними, чи ми будемо тримати удар й після того контратакувати. Я думаю, що все-таки нам треба втримати удар і дочекатись ту техніку, яку нам анонсували, підготувати тих бійців, які зараз вчаться воювати на цій техніці. Можливо, навіть сформувати окремі підрозділи, які будуть повністю озброєні західною технікою й, витримавши попередній удар ворога, перейти в рішучий контрнаступ”, – сказав Ягун.

За його словами, росіяни намагатимуться вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей. Також намагатимуться захопити Запоріжжя, бо так записали в своїй конституції й захочуть відрізати Харків від України. Окремим залишається питання наступу з Білорусі.

Проте який саме з цих напрямків буде головним – поки невідомо.