Вранці 7 жовтня, бойовики руху ХАМАС вторглися на територію Ізраїлю із Сектора Гази, узявши під контроль кілька населених пунктів у прикордонній зоні та захопивши десятки заручників. У відповідь ЦАХАЛ розпочав проти бойовиків контртерористичну операцію. Наступного дня, 8 жовтня, у країні ввели воєнний стан, скасовані усі авіарейси.

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак підкреслив важливість уникнення ескалації конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС на Близькому Сході під час телефонних розмов у понеділок з президентами Палестинської адміністрації Махмудом Аббасом та Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом.

Про це повідомив речник британського уряду, інформує CNN.

За його словами, прем’єр Британії та глава Палестинської адміністрації погодилися з важливістю уникнення подальшої регіональної ескалації та забезпечення спокою на Близькому Сході.

Сунак висловив Аббасу співчуття у зв’язку із загибеллю палестинських цивільних осіб, які постраждали від наслідків терористичної атаки ХАМАС на Ізраїль.

Водночас прем’єр Великої Британії та президент Туреччини домовилися працювати разом, щоб запобігти подальшій ескалації, повідомив речник Даунінг-стріт.

«Лідери також домовилися працювати разом з міжнародними партнерами, щоб активізувати близькосхідний мирний процес і досягти мирного й довгострокового вирішення цього конфлікту», – додав представник уряду.

Раніше президент Франції Емманюель Макрон провів телефонну розмову зі своїм іранським колегою Ібрагімом Раїсі, в якій застеріг його від ескалації конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС.

Згідно із заявою пресслужби французького лідера, він застеріг Раїсі від будь-якої ескалації або поширення конфлікту, особливо на Ліван, де базується Хезболла.

«З огляду на відносини з Хезболлою та ХАМАС, у цьому стосунку Іран несе відповідальність», – йдеться в повідомленні.

Париж також заявив, що Тегеран має зробити все можливе, щоб уникнути регіонального спалаху конфлікту.