Пам’ятаєте, Зеленський казав, що наступний контрнаступ вже готується та буде значно успішнішим, ніж у 2023 році? Ігор Романенко, генерал-лейтенант розповів на якому напрямку це станеться і що там відбувається.

Наші, схоже, готуються до звільнення Криму. Для здійснення цієї операції готується підвищення обороноздатності для дій на землі, в повітрі та на морі. Оскільки це операція по півострову, ефективність дій буде найбільшою, якщо ЗСУ будуть проводити її одночасно у всіх сферах, про які ми говоримо.

Підвищення можливостей на землі передбачає надання в першу засобів ураження, таких як артилерія, ствольні системи залпового вогню та боєприпаси. Крім того, необхідно нарости кількість боєприпасів, щоб забезпечити потреби наявних засобів.

У сфері повітряних сил важливо отримати дозвіл на використання літаків F-16. Це дозволить підсилити більш-менш сучасними засобами оборони, що дозволить збільшити потенціал знищення систем протиповітряної оборони та дії на наземні цілі.

Якраз це ми очікуємо отримати до початку літа.

Щодо іншого озброєння — наразі Україна веде комунікацію із представниками заходу. Очевидно, що афішувати отриманням і передачею зброї зараз ніхто не буде. Тут важливо витримати певну секретність, аби ворог не зміг підготуватися. Хоча, до речі, на тимчасово окупованому півострові вже яро сіють паніку. Зрештою, це й не дивно, адже командування РФ не готує шляхів відступу для окупантів, а наказує їм окопуватись. Себто у випадку вдалої операції ЗСУ вороги опиняться у наземній замкнутій пастці.