grib11 (1)

На цей раз у "Чиновниках тижня" можновладець, скандал навколо якого розгорівся через тотальну корупцію у Житомирському ДАІ.

Справа у тому, що старший сержант міліції Борис Бояркін з Житомира розповів про схеми корупції в ДАІ Житомирській області, які лобіював начальник УДАІ УМВС України в Житомирській області  Гриб Володимир Іванович.

Відео записав і опублікував на своїй сторінці в YouTube один з активістів громадської організації "Дорожній контроль" Дмитро Кравчук, відомий "мисливець" на недобросовісних співробітників Державтоінспекції. За добу, відео набрало більше 100 тис. переглядів, та стало причиною для перевірки вископосадовців щодо їхньої корупційної діяльності. 

 

ВСЕ ПО ПОРЯДКУ

Вчора ІА Корупція. інфо подало відеозапис на якому Борис Бояркін підтвердив чутки про те, що високопоставлений начальник ДАІ, а саме Гриб Володимр Іванович, кожен день вимагав у інспекторів ДАІ гроші, та докладно розповів про схему корупції.

Правоохоронець розповів, що після Майдану і зміни влади корупційні схеми ніяк не змінилися. А в день інспектори могли заробити до 500 гривень. 

За словами інспектора, начальство щодня вимагає від його колег виконання певних «планів» за зборами грошей. Приміром, конкретно в Житомирському районі області кожен співробітник у день повинен був здати як мінімум від 200 до 400 гривень. Правоохоронець каже, що всі завдання ставилися в телефонному режимі.

При цьому тільки наближені до начальства мали право на заробіток в більш прибуткових місцях, наприклад, на міжміських трасах. Бояркін зізнався, що корупція у відомстві починається з першого дня служби, а вірніше ще навіть до неї.

«Щоб потрапити в ДАІ, потрібно було мати хороші зв'язки і нормальні гроші. На той час це коштувало 1,5 тисячі доларів », – розповів інспектор Бояркин.

Міліціонер повідомив, що ще в 2012 році передав зазначену суму через знайому, яка працює у відомчій клініці. За його словами хабар передали головному керівнику, який у той час був начальником ДАІ області.

Після цього упродовж 2010-2014 років керівники обласного ДАІ систематично вимагали у нього гроші, в результаті чого він був змушений займатись поборами з учасників дорожнього руху. Частину виручених коштів він начебто віддавав керівництву, а частину залишав собі та витрачав на особисті потреби.

"Установлено, що людина на відео є колишнім інспектором ДПС відділу ДАІ по обслуговуванню м. Житомира старшим сержантом міліції Борисом Бояркіним. Цей громадянин був звільнений з органів внутрішніх справ наприкінці грудня 2014 року за систематичні прогули", – повідомляє МВС.

Водночас на відео чоловік був у формі інспектора ДАІ та продемонстрував посвідчення інспектора, дійсне до 2018 року.

 

Виїзд на Київ-Чоп

Для того, щоб працювати на цій прибутковій ділянці, необхідно бути наближеним до самої верхівки ДАІ, й зокрема до Гриба Володимира Івановича, який без посередньо закріплював завдання.

Загалом тільки за виїзд на ділянку траси Київ-Чоп вже платили 2000 тис. грн.  В середньому інспектори отримували за день до 500 грн. 

Як зазначає Бояркін, оскільки його колега по роботі був наближений до Володимира Івановича, саме їм доводилось виконувати вказівки начальники, так звані "закріплені завдання" та "розплачуватись то в одному магазині, то в іншому"

Також аби все виглядало "чисто," працівники мали виконувати роботу "сумлінно" і постійно передавати кошти.

Цікаво, що у випадку написаної скарги на інспекторів ДАІ, останні мали доплачувати ще 200 грн,  за таку своєрідну  "провину".

На офіційному рівні догана за таку роботу була, але вже наступнього дня її могли зняти. Як зазначає інспектор ДАІ : "Заплатив і догани немає.."

Що стосується колеги по роботі Бояркіна, то тут теж не все гладко. Зокрема, Морозюк Олександр Миколайович, має 4 евакуатора та квартиру в елітному  житомирському район, а також СТО, яка записана на його водія Золотаренка Володимира Володимировича, що є підставною особою для доокументації Морозюка.

З словами сержанта, гроші йшли особисто начальнику Грибу Володимиру. Саме він ставив завдання про протоколах й інші вказівки. Мало того, часто мотивував тикий заробіток у своїх підлеглих словами про збори коштів на АТО.

Також корупційна діяльність стосувалася фальсифікації справ, аби звести особисті рахунки.

Мова йде про Андрусовича Сергія Васильовича, який є безпосереднім начальником інспектора Бояркіна з 2011 року. За його особистими вказівками інспектори здійснювали корупційну діяльність щодо перевізників міста.

Цікаво, що інспекторів, які не здають гроші, примусово ставлять на штрафмайданчик.

 

ЛОБІЮВАННЯ БІЗНЕСУ

Також інспектор розповів про Прохоренка Івана Михайловича, який наразі працює в департаменті ДАІ в Києві, є полковником міліції. та має великий бізнес з обробки каменю та граніту, є власником кар'єрів у Володарсько-Волинському районі Житомирській області. Як зазначає інспектор, ДАІ не мало перешкоджати перевезенню цих матеріалів.

 

 

КУДИ ЙДУТЬ ГРОШІ

За словами інспектора ДАІ всі гроші зібрані Грибом йдуть на Київ. Особисто відвозить їх в департамент ДАІ водій названого чиновника.

Цікаво, що сам Володимир Іванович потрапив на посаду теж корупційним шляхом. Зокрема, зі слів екс-інспектора йому у цьому допоміг Володимир Володимирович Недільський, кум наразі відстороненого начальника ДАІ  у Житомирській області.

Цікаву інформацію знаходимо і на цього "кума", зокрема про те, що під час роботи науковим співробітником наукової лабораторії з проблем громадської безпеки навчально-наукового інституту підготовки працівників для підрозділів міліції громадської безпеки та Національної гвардії України Національної академії внутрішніх справ, був підданий люстрації. та звільнений відповідно до підпункту 1 пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України “Про очищення влади”.

Йому заборонено займати посади, щодо яких здійснюється очищення влади (люстрація) протягом 10 років

Снимок

 

РЕАКЦІЯ МІНІСТЕРСТА

Цікаво, що відповідь на відео від міністерства прийшла того ж вечора. Зокрема Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков відсторонив від виконання службових обов’язків керівника управління ДАІ Житомирської області, а також очільників підрозділів ДАІ Житомира та Житомирського району.

Чиновників відсторонили від посад на час проведення перевірки інформації щодо існування корупційних схем, про які розказав колишній інспектор Державтоінспекції Житомирщини.

Наша команда підтримує проведення негайної перевірки та у підсумку покарання корумпованих чиновників, однак звертає увагу на те, що засловами інспектора Бояркіна гроші йли в Київ, в департамент ДАІ, а відповідно є можливість розкрити корупційні схеми в на всеукраїнському рівні та покарати винних.

 

Повний запис відео, на якому старший сержант міліції Борис Бояркін розповідає про корупційні схеми у Державтоінспекції, Ви можете переглянути ТУТ

 

ДОВІДКА: Гриб Володимир Іванович

06.1990 – 05.1992 – водій в/ч 37242 «К».
09.1992 – 03.1994 – старший інспектор дорожньо-патрульної служби ДАІ відділу внутрішніх справ Овруцького району.
03.1994 – 03.1995 – старший інспектор дорожньої міліції Овруцького відділу дорожньої міліції УДАІ УМВС України в Житомирській області.
03.1995 – 05.1998 – старший інспектор дорожньо-патрульної служби спеціального взводу дорожньо-патрульної служби ДАІ для супроводження автомобілів спеціального призначення окремої роти дорожньо-патрульної служби ДАІ УМВС України в Житомирській області. 
05.1998 – 01.1999 – старший інспектор дорожньо-патрульної служби взводу супроводження (ескортування) І роти ДПС ОБ ДПС ДАІ УМВС України в Житомирській області.
01.1999 – 05.1999 – заступник командира взводу супроводження (ескортування) І роти ДПС ОБ ДПС ДАІ УМВС України в Житомирській області.
05.1999 – 07.1999 – старший інспектор штабу окремого батальйону ДПС УМВС України в Житомирській області.
07.1999 – 09.1999 – заступник командира взводу супроводження (ескортування) І роти ДПС ОБ ДПС ДАІ УМВС України в Житомирській області.
09.1999 – 09.2000 –  командир взводу супроводження (ескортування) І роти ДПС ОБ ДПС ДАІ УМВС України в Житомирській області        
09.2000 – 10.2000 – заступник командира взводу супроводження (ескортування) І роти дорожньо-патрульної служби ОБ ДПС ДАІ УМВС України в Житомирській області.
10.2000 – 05.2002 – командир взводу супроводження (ескортування) І роти ДПС ОБ ДПС ДАІ УМВС України в Житомирській області.
05.2002 – 10.2002 – начальник штабу окремого батальйону ДПС ДАІ УМВС України в Житомирській області.
10.2002 – 11.2003 – командир взводу супроводження (ескортування) І роти ДПС ОБ ДПС ДАІ УМВС України в Житомирській області.
11.2003 – 01.2005 – помічник командира з матеріально-технічного забезпечення технічної частини ОБ ДПС ДАІ при УМВС України в Житомирській області.
01.2005 – 03.2005 – начальник станції діагностики автомобілів відділу Державної автомобільної інспекції УМВС України в Житомирській області. 
03.2005 – 06.2005 – старший інспектор групи організації діяльності реєстраційно-екзаменаційних підрозділів відділення Державної автомобільно-технічної інспекції відділу ДАІ УМВС України в Житомирській області.
06.2005 – 05.2006 –  командир взводу дорожньо-патрульної служби «Кобра» із забезпечення супроводження (м.Житомир) при УМВС України в Житомирській області.
05.2006 – 12.2006 – командир взводу дорожньо-патрульної служби № 3 із забезпечення супроводження роти дорожньо-патрульної служби (для обслуговування обласного центру) при УМВС України в Житомирській області.
12.2006 – 05.2007 – начальник відділу Державної автомобільної технічної інспекції УДАІ УМВС України в Житомирській області.
05.2007 – 10.2007 – заступник начальника відділу забезпечення діяльності підрозділів ДАІ при УМВС України в Житомирській області.
10.2007 – 12.2007 – старший інспектор з особливих доручень сектору роботи з персоналом УДАІ УМВС України в Житомирській області.
12.2007 – 03.2008 – заступник командира взводу ДПС із забезпечення супроводження (м.Житомир) при УМВС України в Житомирській області.
03.2008 – 07.2008 – старший інспектор з особливих доручень сектору кадрового забезпечення УДАІ УМВС України в Житомирській області.
07.2008 – 12.2008 – старший інспектор відділу кадрового забезпечення управління Державної автомобільної інспекції УМВС України в Житомирській області.
12.2008 – 08.2011 – заступник начальника відділу Державної автомобільної інспекції з обслуговування адміністративної території м.Житомира та автомобільно-технічної інспекції (м.Житомир), підпорядкованого УМВС України в Житомирській області.
08.2011 – 06.2014 – заступник начальника – начальник вiддiлу ресурсного забезпечення та озброєння управлiння матерiального забезпечення Упpавлiння МВС Укpаїни в Житомирськiй області.
06.2014 – по т/час – начальник УДАІ УМВС України в Житомирській області.

 

 

Джерело: Корупція.інфо