Україна не допустить участь представників так званих “ЛДНР” у роботі Нормандського формату.

Про це заявив віцепрем’єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков.

“Ні, це абсолютно виключено. Ці “зайчики” там точно бути присутніми у жодному вигляді не можуть. … На зустрічах політичних радників нормандського формату в нинішньому квадро-складі … чотири учасники й чітко зрозуміло: посередники-модератори – представники Німеччини та Франції Ян Хеккер і Емманюель Бон, а Дмитро Козак і Андрій Єрмак – представники сторін конфлікту Росії та України відповідно”, – зазначив Резніков.

За словами віцепрем’єра, Росія, звичайно, може запросити їх під приводом необхідності “поінформувати високі збори про свою позицію і бачення процесу врегулювання”, але за стіл переговорів з терористами ніхто не сяде.

“Росіяни можуть хоч десять разів запросити цих персонажів як самостійних гравців, але їм навіть ніхто візи не дасть і в’їзду до країни не дозволить. Тому що вони не суб’єктні. Я можу за багато чого покритикувати наших партнерів, але запевняю вас: питання, хто є сторонами конфлікту та яка в кого суб’єктність, навіть не дискутується”, – пояснив він.

Відзначимо, що омбудсвумен Денисова прокоментувала скасування штрафів Радою за виїзд з ОРДЛО через РФ та розповіла про шлях цього законопроекту, повідомляє вона в Фейсбук.

29 червня, штрафи за виїзд з тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської області через Росію скасували. Верховна рада схвалила відповідний законопроект №5478.

В даний час до громадян України, які проживають на непідконтрольній території Луганської області і мають підстави гуманітарного характеру, на період дії карантину або на час блокування діяльності КПВВ, не застосовуються адміністративні стягнення і заходи впливу за адмінправопорушення, пов’язані з недотриманням порядку в’їзду на територію України або виїзду з неї.

Півтора року такі громадяни були заручниками ситуації з заблокованими КПВВ.

При цьому, майже 90% осіб перетинали лінію розмежування на сході України з метою отримання медичних, соціальних, освітніх або адміністративних послуг, – повідомила Денисоваю

Після припинення роботи КПВВ було порушено не лише їх право на свободу пересування, гарантоване Конституцією, а й право на доступ до базових послуг.

Не маючи можливості виїхати через КПВВ, українці змушені, всупереч вимогам законодавства, направлятися на контрольовану територію через державний кордон з Російською Федерацією.

Як наслідок, тільки за І квартал 2021 роки 6 500 осіб були притягнуті до адміністративної відповідальності.

Були подані 23 адміністративні позови про скасування постанов про накладення адміністративного стягнення, які були задоволені в повному обсязі.

“Неодноразово на національному та міжнародному рівнях вказувала на необхідність врегулювання зазначеної проблеми. Реалізація норм цього закону дозволить жителям Луганської та Донецької областей переміщатися для зустрічі з рідними, отримання медичних, соціальних, освітніх або адміністративних послуг”,– написала омбудсвумен.

Шановні читачі, також підписуйтесь на наш телеграм канал Корупція – інфо – https://t.me/korupciya, аби не пропустити ще більше цікавої та актуальної інформації.