Ріші Сунак планує оголосити про новий великий артилерійський пакет для України під час саміту Об’єднаних експедиційних сил. Таким чином уряд Великої Британії продовжить допомагати Україні з озброєнням наступного року, і оголосив, що буде передано кілька сотень тисяч артилерійських боєприпасів на суму близько £250 млн (близько €286 млн).  

Про це повідомляє сайт британського уряду.

Прем’єр-міністр Британії Ріші Сунак планує оголосити про новий великий артилерійський пакет для України під час саміту Об’єднаних експедиційних сил (JEF), що відбудеться у столиці Латвії Ризі 19 грудня. 

На зустрічі з колегами з країн Північної Європи, Балтії та Нідерландів він також обміняються думками щодо поточних зусиль щодо протидії російській агресії. 

Як вважають у Лондоні, вказаний пакет озброєння стане постійним припливом найважливіших артилерійських боєприпасів в Україну протягом 2023 року. 

Сунак закликає лідерів підтримати чи перевищити рівень підтримки України у 2022 році у 2023 році, йдеться у заяві, поширеній канцелярією британського прем’єр-міністра. 

«Велика Британія та наші європейські союзники йдуть пліч-о-пліч у нашій відповіді на вторгнення в Україну, і ми знову як і раніше непохитні в наших прагненнях до миру в Європі. Але для досягнення миру ми повинні стримувати агресію, і наші спільні розгортання по всьому регіону життєво важливі для забезпечення того, щоб ми могли реагувати на найсерйозніші загрози», – йдеться у заяві британського прем’єра. 

У релізі зазначається, що Британія лідирувала у наданні оборонної допомоги Україні, включаючи відправку реактивних систем залпового вогню та нещодавно 125 зенітних знарядь, а також понад 100 тис. боєприпасів з початку повномасштабного вторгнення РФ. 

Варто зазначити, що така допомога є критично важливою для українських військових. 
 
Зауважимо й те, що як зазначають експерти, вирішальну роль у цьому протистоянні відіграють саме ракети, які стримують Росію. І саме Британія підтвердила відправку високоточних ракет Brimstone 2 в Україну

Як зазначають у Лондоні, новітній тип ракет Brimstone 2 не дозволить загарбникам просунутись ні на метр. Однак слід зауважити, що аеродром, на який прибула зброя, – невідомий. Очевидно, це є воєнною таємницею. 

Brimstone 2 – високоточна керована ракета, була спочатку розроблена для використання з літака для ударів типу “повітря – земля”. А от українські сухопутні війська успішно використовують її для ураження таких цілей, як бронетехніка та танки, 
– зазначають в Міноборони Британії. 

Ця модель ракет має надзвичайно високу максимальну дальність, а також покращену комбіновану систему самонаведення, програмного забезпечення та планера. Власне, принцип роботи цієї системи полягає у тому, що робота базової радіолокаційної головки самонаведення, яка здатна виділяти наземні цілі, поєднується з класичною напівактивною лазерної системи. 
Це дозволяє працювати в режимі “вистрілив та забув” – до того ж система унеможливлює наведення двох ракет на одну мету. 
 
Наявність цього озброєння у Збройних сил України збільшить їхню бойову міць, адже 90% сил противника ЗСУ знищують артилерією. 
 
За словами експерта Андрія Риженко, ракета створювалася для завдання ударів з літаків або вертольотів з броньованих цілей — танків, бронетранспортерів, укріплених споруд і так далі. Але перша версія ракети (Brimstone-1) досить стара, випущено їх було чимало. 

“Другу версію почали робити близько 15 років тому. У неї значно збільшили радіус дії. Так, вона, наприклад, з літака може запускатися з дистанції 60 кілометрів, з вертольота трохи менше. Але тут ключовим є те, що вона керується лазерним променем”, — пояснив експерт. 

Риженко наголосив, що лазерне наведення дуже важливе при використанні Brimstone-2 із землі. Тому що дальність дії ракети із землі визначається не так її енергетичними можливостями, як можливістю підняти лазер для встановлення мети на певну висоту через рельєф місцевості.