Як зазначили виданню The New York Times західні аналітики, Чорне море є важливим театром війни, адже воно стало ареною непокори українців. Зокрема, звідти російські військові кораблі випустили серію крилатих ракет по українських цілях.

Попри те, що російський флот домінував, успіхів держава-агресорка не досягає.

Українців регулярно попереджають про атаки, коли ракетоносці з’являються в Чорному морі. Однак тепер важливість моря, де розбився американський безпілотник, виходить за межі військового змагання та стосується геополітичних та економічних інтересів України та Росії. Ба більше, там – важливе сполученням між портами та Середземним морем.

У матеріалі видання мовиться, що торговельний шлях настільки важливий для обох країн, що він став рідкісним пунктом згоди під час війни. Угода, досягнута в липні минулого року за посередництва Туреччини та Організації Об’єднаних Націй, встановила коридор для суден.

Російський флот роками домінував у Чорному морі, зокрема, держава-агресорка незаконно анексувала Крим у 2014 році.

Після повномасштабного вторгнення Росія розмістила свій військово-морський флот біля узбережжя України, фактично блокуючи українські кораблі в порту. Попри це, море було ареною непокори українців.

До речі, Корабельне угруповання Чорноморського флоту Росії від квітня 2022 року, після потоплення крейсера “Москва”, і звільнення в червні острова Зміїний, перебуває на відстані від 150 до 200 км від контрольованого Україною берега.

Про повідомила начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

За її словами, ворог розуміє, що далекобійна артилерія і далекобійна зброя є в України й може досягати цих дистанцій. Тому наразі для ЧФ РФ це здається безпечною дистанцією.

“Ми не будемо розвіювати їхні переконання, нехай так і думають. Факт залишається фактом — вони дійсно відсуваються дедалі ближче до Новоросійська, саме звідти намагаються здійснювати запуски [ракет]”, — сказала Гуменюк.

Начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України зазначила, що українські захисники працюють над тим, щоб відсунення російських рубежів оборони якраз відбувалося в напрямку за межі кордону 1991 року, і поки що все виходить.

Також вона повідомила, що захист від російських ракетних атак зростав протягом усього повномасштабного вторгнення.

“Тому що ми усвідомили буквально в перший день війни, що це — один з основних важелів тиску ворога, оскільки вони мали в своєму розпорядженні потужніші запаси, потужніший потенціал, який, власне, планували використовувати на такі далекі відстані. Крім того, процес спроби відрізати Україну від моря починався саме з самого моря.

До того ж дуже великий розрахунок ворога був на потенціал протиповітряної оборони відомого крейсера “Москва”, який був флагманом, потужно оснащений ППО, на який була велика надія. Надія відправлена за тим курсом, який оголосив прикордонник під час першого наближення крейсера до нашої території у вигляді острова Зміїний. Крім того, протиповітряний захист по півдню загалом зростав і міцнів, і покращував свої показники протягом усього повномасштабного вторгнення”, — розповіла Гуменюк.

Наразі, каже начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України, у росіян бракує потужностей, щоб дотягнутися до острова Зміїний, але ворог намагається проводити розвідувальну діяльність уздовж лінії фронту і Чорноморського узбережжя, зокрема з використанням безпілотних розвідників.