Російські війська продовжують штурмувати Бахмут, сподіваючись витиснути українських захисників за межі міста. Для штурму росіяни використовують вагнерівців, регулярну армію та усі види військової техніки.

Про це розповів військовослужбовець ЗСУ, тактичний медик Єгор Фірсов. Він додав, що сьогодні лінія фронту у місті проходить по залізничній колії.

За його словами, ворог використовує тактику піхотних штурмів. Спочатку на позиції українських військових заходять вагнерівці, а потім регулярна армія. Коли вдається відбити перший штурм, росіяни починають новий, не даючи можливості перевести дух та поповнити боєкомплект. Паралельно українських військових обстрілюють з артилерії, мінометів та танків.

“В самому місті суцільне пекло, адже, як я розумію, взяття міста – це політичне завдання для нашого ворога. Росіяни напхали туди багато живої сили, не цінуючи життя своїх солдатів. По місту ходять зграї “орків”, як у фільмах жахів. По техніці, працює все – від мінометів до градів і танків. Найскладніше, коли працює “Піон” – артилерія калібром 203 міліметри. Вибухи просто пекельні”, – розповів Фірсов.

Військовий додав, що наші воїни героїчно боронять місто уже 8 місяців поспіль – адже саме з серпня 2022 року у цьому районі тривають активні бойові дії.

Додамо, українські військові вже місяцями продовжують боронити Бахмут від окупантів. Бої суттєво виснажують російську армію.

Про це розповів ветеран російсько-української війни, майор запасу ЗСУ, військовий експерт Олексій Гетьман. За його словами, оборона Бахмута допомагає українській армії виконувати низку важливих завдань.

Як наголосив Гетьман, українська армія могли б відійти на інші підготовлені позиції в Часів Яр чи Костянтинівку. Тим паче що там розташовані висоти, з яких також можна було б також ефективно вести оборону. Однак рішення залишатися в Бахмуті – дуже доречне.

«ЗСУ тримають Бахмут не заради Бахмута. Саме в цьому місті ми стримуємо велику кількість російської армії. І дуже значну кількість знешкоджуємо. Також підбиваємо багато ворожої техніки. Коефіцієнт, з яким ми нищимо окупантів, – дуже високий», – наголосив Гетьман.

Різні ЗМІ неодноразово говорили про можливість оточення українських військ в Бахмуті ще понад два місяці тому. Однак цього не відбулося. В місті є можливість проводити ротацію підрозділів, а також постачати боєприпаси та інші потрібні речі.

«Бахмут свою військову функцію виконав. І продовжує виконувати», – підкреслив Гетьман.

Цікаво, що Сполучені Штати Америки у січні закликали Україну залишити Бахмут на Донеччині. У Вашингтоні вважали, що утримати місто не вийде. Що більше – це називали практично неможливим.

Про це йдеться у “зливі” секретних документів Пентагону, пише видання Washington Post.

Втім, після цього заклику із Вашингтона минуло вже понад три місяці, а українські захисники досі обороняють місто в Донецькій області.

“Оцінка з позначкою “цілком таємно” попередила, що “постійне” просування Росії з листопада “поставило під загрозу здатність України утримувати місто”, і українські сили, ймовірно, будуть “наражатися на ризик оточення, якщо вони не відступлять протягом наступного місяця”, – йдеться у повідомленні.

Наголошується, що Вашингтон попередив про можливе оточення українських військ у Бахмуті та запропонував Києву скоротити втрати та відпустити місто. Втім, українська влада вирішила утримувати місто у зв’язку з його стратегічною військовою цінністю. Також важливим є те, що його оборона підтримує національний дух, а також деморалізує окупаційну армію.

“Київ назвав утримання Бахмута імперативом, набагато вищим за стратегічну військову цінність міста, стверджуючи, що це необхідно для підтримки національного морального духу та відмови Росії вихвалятися правами на будь-які територіальні надбання. Україна заявила, що продовження бою в Бахмуті підірвало силу Росії через загибель багатьох солдатів, особливо з групи найманців “Вагнера”, – йдеться у матеріалі WP.