Президент України Володимир Зеленський звернувся до Організації американських держав, до складу якої входять 35 країн, із закликом долучитись до реалізації української Формули миру

Про це йдеться в офіційному зверненні Зеленського до Організації американських держав (ОАД).

Президент України нагадав, що вперше звернувся до ОАД ще вісім місяців тому і подякував за надану підтримку. Тепер же він закликав Організацію американських держав долучитись до реалізації української Формули миру та підготовки Глобального саміту миру.

Президент України наголосив, що Росію не зупиняють навіть катастрофічні наслідки екоциду. Зокрема, він згадав про підрив греблі та інших споруд Каховської гідроелектростанції, зазначивши, що росіяни знищили одне з найбільших водосховищ Європи, свідомо затопивши десятки українських міст і сіл.

“Той, хто в Росії віддав наказ на знищення дамби й Каховського водосховища, розумів, що робить. Розумів, що залишить цілі регіони нашої країни без питної води. Розумів, що тисячі й тисячі гектарів родючих ґрунтів стануть пустелею… “, – йдеться у зверненні.

Зеленський зазначив, що для того, аби повернути мир, Україна потребує колективних зусиль. Зокрема, підтримки та лідерства від ОАД.

Нагадаємо, що у листопаді 2022 року президент України Володимир Зеленський озвучив Формулу миру, яка містить 10 пунктів:

Радіаційна та ядерна безпека.

Продовольча безпека.

Енергетична безпека.

Звільнення всіх полонених і депортованих.

Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.

Виведення російських військ і припинення бойових дій.

Повернення справедливості.

Протидія екоциду.

Недопущення ескалації.

Фіксація закінчення війни.

Він закликав країни обрати елемент Формули миру і допомогти його реалізувати.  

Тим часом в Офісі президента відбувся брифінг для послів G7, ЄС, а також низки інших країн. Обговорили подальші кроки в з імплементації формули миру.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

До брифінгу також долучились посли:

Бразилії;

Данії;

Індії;

Китаю;

Південно-Африканської Республіки;

Туреччини.

Про що говорили:

керівник Офісу президента проінформував послів про підсумки взаємодії України з широким колом іноземних партнерів щодо імплементації формули миру;

було відзначено, що українська формула миру є єдиним мирним планом, який має підтримку Організації Об’єднаних Націй;

Голова ОП наголосив на тому, що саме український мирний план повинен бути взятий за основу, оскільки війна триває на нашій території;

українська формула миру має універсальний характер й може бути застосована для подолання наявних чи запобігання новим кризам у світі.

“Під час зустрічі відбувся обмін думками щодо подальших практичних кроків з реалізації Української формули миру та шляхів консолідації міжнародної підтримки для зусиль України з відновлення миру”, – пише пресслужба.

22 червня українську Формулу миру підтримали посли G7. Також вони вітають продовження Україною реформ

Про це йдеться в Twitter японського головування у групі послів країн Групи семи.

“Посли G7 зустрілися з головою ОПУ і підтвердили нашу підтримку зусиль Володимира Зеленського щодо просування всеосяжного, справедливого та сталого миру відповідно до Статуту ООН. Також ми підтримуємо основні принципи, викладені у його Формулі миру”, – зазначили дипломати.

“У той час, як ми підтримуємо стійкість України проти агресії Росії, ми також цінуємо зобов’язання України щодо продовження трансформаційних реформ, які зміцнюють Україну, підсилюють її безпеку та допомагають укріпити її демократію та майбутнє”, – додали вони.

Українці вдячні всім за підтримку! До перемоги разом!