Росія готується відправити в Україну більше чеченських бойовиків і засуджених, щоб заповнити “діри”, залишені виведеними з поля бою найманцями ПВК Вагнера.

Про це пише Bloomberg.

За словами анонімних чиновників, після повідомлення про відхід ПВК Вагнера з міста Бахмут наприкінці травня, Росія перекинула значну кількість військ на цей напрямок, що створило нестачу сил на окупованих територіях півдня України.

За даними агенства, поки неясно, яку кількість додаткових військ могла надати Чечня. Рамзан Кадиров, глава Чечні, у своєму Telegram-каналі в травні заявив, що вже 7 тисяч військових знаходяться в Україні, а ще 2400 проходять підготовку для створення двох нових полків Міноборони.

У травневому інтерв’ю російському журналісту Пригожин вказав, що внаслідок запеклих боїв за Бахмут він зазнав втрат в кількості 20 тисяч військових, включаючи приблизно половину осіб, які були набрані з в’язниць. Він стверджував, що на полі бою було задіяно 50 тисяч військових, які раніше були засуджені.

Додамо, що очільник “ПВК Вагнер” Євген Пригожин 4 липня особисто прибув до Петербурга, де йому повернули вилучену під час обшуків зброю.
Про це пише російське видання Фонтанка із посиланням на джерела.

За інформацією видання, у вівторок Пригожину повернули два карабіни “Сайга”, нарізний австрійський карабін Steyr Mannlicher, напівавтоматичну гвинтівку “АРка” і ще кілька рушниць і пістолетів.

Незабаром він вийшов, а люди, які його супроводжували, винесли гвинтівки і склали їх в автомобіль. Кортеж відбув.

За кілька годин до цього ватажка “Вагнера” офіційно запросили для повернення йому назад зброї, виявленої під час відомих обшуків 24 червня і вилученої в його заміській резиденції в елітному котеджному селищі “Північний Версаль”.

Зазначимо також, що після заколоту Євгенія Пригожина в Росії прибирають згадки про його найманців. Водночас сам ватажок ПВК “Вагнера” не дасть себе “стерти” й може стати в Росії такою собі деструктивною силою.

Про це 24 Каналу сказав політтехнолог Марат Гельман. Він зауважив, що частина російської номенклатури зрозуміла, що Путін слабкий, але побоїться піти безпосередньо проти нього.

Гельман переконаний, що Пригожин не дозволить знищити згадки про себе та ще виступить.

«Що я розумію про нього (Пригожина – 24 Канал) – ось так дати себе “стерти” він не дозволить», – заявив політтехнолог.

За його словами, на когось Пригожин, звісно, затаїв зло. Він відчув свою силу, і це зрозуміло – оскільки пішли на умови ватажка “Вагнера”, а ще йому повертають гроші та будують бази для його найманців.

Політтехнолог сподівається, що протиріччя Пригожина з російськими силовими структурами призведуть до того, що він буде деструктивною силою, яка стимулюватиме щось на кшталт громадянської непокори.

«Можливо, це не буде громадянська війна, але якийсь такий бойкот», – вважає Гельман.

Тобто, зауважив він, російська номенклатура, яка зрозуміла, що Путін слабкий, побоїться піти безпосередньо проти нього. Але вона може бойкотувати якусь його діяльність. Наприклад, хтось із генералів внутрішніх військ відмовляться йти проти свого народу.

Взагалі, додав Гельман, після невдач на фронті концепція Путіна полягає у “війні як стані”, коли можна довго воювати – хоч 5, хоч 20 років. Зараз диктатор розуміє, що це провокує спалахи громадянської непокори, бунти. Тобто у нього виходить така собі війна на 2 фронти.