Необхідно дослідити можливу причетність Російської Федерації до вибуху у турецькому порту 7 серпня.

Про це заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов в ефірі інформаційного телемарафону.

«Звичайно, потрібно перевіряти всю інформацію. Але, безсумнівно, необхідно вивчити і досліджувати причетність путінської Росії до цих подій. Дуже дивно виглядає ситуація – вибух елеватора до Туреччини напередодні можливого візиту путінського диктатора до цієї держави, де планується обговорення зернового коридору», – сказав він.

Юсов нагадав, що влада Туреччини активно виступає за продовження “зернової ініціативи”. «І тут відбувається така подія. Ну.. Збіг? Не думаю», – додав представник розвідки.

«Треба дочекатися офіційної позиції Анкари з цього приводу. Треба розуміти, що зараз там іде, я більш ніж впевнений, ретельне з’ясування стосунків, чому так сталося і що саме було причиною того вибуху, який стався на території Туреччини», – в ефірі телемарафону «Єдині новини» поінформував Секретар РНБО Олексій Данілов.

«Я думаю, що ми точно почуємо остаточну версію турецької сторони, яку ми маємо сприйняти за первинну і остаточну», – переконаний Секретар РНБО.

Відповідаючи на питання про можливу зустріч наприкінці серпня президентів Туреччини і РФ Реджепа Тайїпа Ердогана і Володимира Путіна, яка могла б внести ясність у майбутнє зернового коридору, він відзначив, що це – стара історія, коли росіяни пхають свого носа скрізь, де тільки можливо.

Данілов нагадав, що в України не було домовленості щодо зернового коридору з РФ – наша держава домовлялася з ООН і Туреччиною з цього приводу.

«Ми продовжуємо цю роботу. І питання шантажу РФ, яка шантажує весь світ голодом – це одне з питань, яке так само розглядалося під час тих зустрічей, які відбувалися і у ці вихідні, і відбуваються майже кожного дня із залученням наших представників, які займаються міжнародною політикою. Це вже питання світової безпеки, і шантаж РФ має бути зупинений», – сказав секретар РНБО.