На святковому прийнятті в Пекіні з нагоди 74-ї річниці утворення Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін наголосив, що ніяка сила не зможе зупинити повернення Тайваню під контроль Пекіна.

Очільник Китаю підкреслив, що громадяни мають невідступно, всебічно і неухильно дотримуватися установки «одна країна, дві системи», реалізувати принципи «патріотів, що керують Гонконгом і Макао», підтримувати економічний розвиток і соціальний захист Гонконгу і Макао, використовувати їх унікальні переваги й активно брати участь у будівництві району Великої затоки Гуандун-Гонконг-Макао, а також забезпечувати їх довготривале процвітання і стабільність.

Сі вважає, що китайці мають дотримуватися принципу одного Китаю і «консенсусу 1992 року», сприяти мирному розвитку взаємин через протоки, поглиблювати інтеграцію і розвиток по обидва боки протоки, захищати національні інтереси Китаю і покращувати життя земляків по обидва боки протоки. Усвідомлення повного возз’єднання батьківщини є бажанням народу, тенденцією часу, неминучістю історії, і його не зупинить жодна сила.

Він також заявив, що китайці мають дотримуватися мирного розвитку, взаємовигідної стратегії відкриття, забезпечувати міжнародну справедливість і рівноправність, щоб впоратися з різними глобальними викликами та створити краще майбутнє для людства.

Варто підкреслити, що Китай і Тайвань мають різну історію та політичний статус. Китай вважає Тайвань своєю провінцією, яка повинна бути повернута під його контроль, а Тайвань вважає себе незалежною державою зі своєю конституцією та демократично обраними лідерами.