Підрозділи Сил Оборони України змогли просунутися на Бахмутському напрямі фронту та зробити ривок у напрямку села Одрадівка. Тут, на південь від Бахмута, ініціатива, як і раніше, залишається за ЗСУ.

Про це пише військовий експерт Артем Кравчук у своєму Telegram-каналі, аналізуючи опубліковане відео з російського дрону. Таким чином, передові підрозділи Збройних Сил України продовжують просуватися на схід від звільненої раніше Андріївки.

«Судячи з кадрів російського дрону, українські військові зробили невеликий ривок і просунулися у напрямку населеного пункту Одрадівка. Тут тенденція позитивна і зберігається на боці ЗСУ», — пише він.

Водночас російські військові почали давити на північному фланзі з Берхівки у бік водосховища та мають просування, додав експерт.

Про те, що українські Збройні сили відтіснили російських окупантів і просунулися південніше Бахмута в Донецькій області, йдеться також у свіжому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

«Українські війська 23 жовтня просунулися на південь від Бахмута в умовах продовження контрнаступальних операцій поблизу Бахмуту та на заході Запорізької області», — йдеться у звіті ISW.

Так, на геолокованих кадрах за 22 жовтня видно, що підрозділи ЗСУ перетнули залізничну лінію на північ від Кліщіївки, яка розташована за сім кілометрів на південний захід від Бахмута. Зазначається, що ці знімки підтверджують попередні заяви Генерального штабу ЗСУ та російських блогерів.

Додамо, що на Бахмутському напрямку окупаційні російські війська отримують нові підкріплення у вигляді особового складу та техніки. Водночас кількість атак на лінії фронту поблизу міста-фортеці постійно зростає.

Про це заступник командира 3-ї окремої штурмової бригади, майор ЗСУ Максим Жорін розповів у етері національного телемарафону.

Військовий підкреслив, що для росіян втрати не є критичними. За його словами, на будь-якому напрямку загарбники можуть собі дозволити «стирати» підрозділ за підрозділом, постійно замінювати їх новими і знову «стирати під нуль».

Незважаючи на те, що тільки нещодавно російська армія під Андріївкою, Кліщіївкою зазнала дуже суттєвих втрат, все одно ми бачимо їхні спроби атакувати. Зараз їм постійно підвозять підкріплення — в першу чергу у вигляді особового складу та техніки. Це дає їм можливість організовувати поки що локальні атаки, але кількість їх постійно зростає.

Майор наголосив, що успіхів загарбники не мають, оскільки Сили оборони відбивають усі ворожі штурми. Він додав, що на південь від Бахмута ЗСУ протистоять російські десантники, які найчастіше йдуть в атаку і є найбільш ефективними у зс рф.

Водночас втрати в окупантів під Авдієвкою не менші, ніж під Бахмутом, хоч вони й використовують іншу тактику.

Про це розповів начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш.

«У Бахмуті окупанти йшли в місто в «лобову». Через те, що Авдіївка від 2014 року укріплена дуже сильно, загарбники намагаються оточити місто. Кидають вони (ред. росіяни) сили однозначно не менші, ніж на Бахмут. Втрати в них не менші, хоча кілька днів тому був рекорд із втрат особового складу — 1380, із них 900 — це Авдіївський напрямок. У реаліях ми розуміємо, що втрат на порядок більше — і живої сили, і техніки» — каже Барабаш.

Авдіївка перетворюється на одне з найбільших кладовищ для російських підрозділів. Як особового складу, так і техніки. У гонитві за дуже швидким результатом російське командування знекровлює і виснажує ті напрямки, де і так тонше, ніж здається на перший погляд. А результату все немає і немає.