На території Російської Федерації в даний момент панує загальний хаос, і, ймовірно, найближчим часом Путіна зможуть зняти з посади, що призведе до завершення війни. Це сталося через те, що військове керівництво РФ опинилося в складній ситуації, адже жоден з генералів не бажає отримати орден на арешт і не хоче потрапити під суд за участь у  так званій «Спеціальній військовій операції» («СВО»).

Про це повідомив соціолог Ігор Єйдман.

«Міжнародний кримінальний суд дійсно є стимулом для росіян швидше припинити війну, поки кількість обвинувачених не розширилася, і вони самі не потрапили до числа осіб, які мають бути приведені по ордеру насильно до Гаазького суду», — відзначив експерт.

Зазначимо, що 5 березня Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт командувача Чорноморського флоту Росії Віктора Соколова та командувача дальньої авіації Сергія Кобилаша. Їх підозрюють у порушенні законів та звичаїв війни.

Генерал-лейтенант Збройних сил Росії Сергій Кобилаш на момент злочину був командувачем дальньої авіації Повітряно-космічних сил Росії, а адмірал Віктор Соколов — командувачем Чорноморського флоту Росії.

Рішення суду вказує, що їх відповідальність полягає в воєнних злочинах через напад на цивільні об’єкти та заподіяння надмірної випадкової шкоди цивільним або ушкодження цивільних об’єктів. Також їх звинувачують у злочині проти людяності.

Ордер на арешт від МКС означає, що тепер російських командувачів може бути затримано і передано до суду в 124 країнах, які ратифікували Римський статут. Україна підписала, але не ратифікувала цей статут.

Зазначимо, що СБУ раніше оголосила підозру Соколову за наказ обстрілювати Україну калібрами. Кобилашу висунули підозру за наказ завдавати масованих ракетних ударів по житлових будинках, лікарнях та об’єктах критичної інфраструктури в різних регіонах України. В Україні їм загрожує довічне позбавлення волі.

Цікаво, хто з російських генералів буде наступним. Чи то все ж вони зберуться і наважаться залізти в бункер Путіна для наради та прийняття рішення щодо закінчення бойових дій?