Російські окупанти не зупиняються у спробах штурмувати острів Нестрига, над яким нещодавно встановили контроль Сили оборони України. Також ворог продовжує атаки в районі села Кринки на лівобережжі Херсонської області. Проте всі ці спроби безрезультатні, оскільки загарбники зазнають значних втрат.

Про це повідомив начальник Центру Стратегічних комунікацій Сил оборони Півдня, Дмитро Плетенчук, у ефірі одного з телеканалів сьогодні, 3 травня.

Він зазначив, що росіяни після звільнення острова українськими військовими активізувалися не лише у плані нових атак, а й у сфері інформаційної боротьби.

“Лежать, відпочивають на березі. Власне, нічого нового. Щойно з’являються подібні повідомлення, вони, звісно ж, одразу намагаються компенсувати свій провал. І в інфопросторі, і спробами цю територію повернути. Були вже неодноразові спроби штурму. Вони втратили там досить велику кількість особового складу, тому що штурмувати такі позиції вкрай важко”, — сказав Плетенчук. 

Він підкреслив, що повернення цього острова було надзвичайно важливим, оскільки тепер ворог опинився в дуже невигідному становищі.

“Противник повинен пересуватися відкритою місцевістю і робити це на найбільшій швидкості, оскільки водні перешкоди не долаються на такій же швидкості, як і сухопутна відстань. Тому тут їхнє становище ускладнене. І тому на цій локації російські війська зазнають втрат”, — сказав Плетенчук. 

Коментуючи ситуацію в районі села Кринки на лівому березі Дніпра на Херсонщині, він зауважив, що Збройні Сили України успішно утримують позиції, незважаючи на постійні спроби противника атакувати.

“Штурми окупанти проводять кілька разів на добу. Ситуація ускладнюється також великою активністю дронів-камікадзе, FPV-дронів. Щодня — більше сотні подібних атак БпЛА”, — зазначив Плетенчук. 

Утримувати позиції на цій ділянці фронту важко, з огляду на те, що населеного пункту Кринки як такого вже не існує. На його місці — лише руїни.

“Тому, звісно, там вкрай складно утримувати позиції, однак це все одно відбувається. Українські морські піхотинці утримують плацдарм. Звичайно, для нас це важливо. І тут питання не тільки в символізмі цієї дії, а в тому, що таким чином ворог не має повного контролю над лівим берегом Дніпра. Це ускладнює його логістику, дії з обстрілів правого берега. Вони змушені відриватися на ці позиції, кидати туди на штурм своїх військовослужбовців. І втрати там теж пристойні: кілька десятків військовослужбовців щодень”, — резюмував гість ефіру.

Варто нагадати, що російські війська планували використати острів Нестрига для проведення операцій проти українських військ у районі Кринок на лівому березі Дніпра в Херсонській області. Однак їхні плани були зірвані українськими Збройними Силами, зокрема звільнення острова відкрило нові можливості для контратак та розширення плацдарму.

Про це у ефірі одного з телеканалів розповів керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

“Ви знаєте, що близько двох місяців тому було створено Дніпровську флотилію, метою якої було, зокрема при вогневому прикритті сил на острові Нестрига, просування на катерах і човнах у північну частину, та протидіяти українському угрупованню військ у районі населеного пункту Кринки на лівому березі Херсонської області”, — сказав він.

Проте план був розкритий і перехоплений українськими Силами оборони. Незважаючи на це, за його словами, Росія залишила свої війська на острові Нестрига пізніше.

“Російські війська не відмовилися від використання островів для того, щоб проводити певні дії, зокрема запускати диверсійні групи безпосередньо до Херсона, вони намагалися проводити операції в районі Кринок. Але вони ніяк не можуть витіснити позиції українських Сил, зазнаючи серйозних втрат і перекидаючи постійно підкріплення… Але зробити нічого не можуть”, — наголосив експерт.