AE02E054-46D6-468E-92D6-905665EC4169_w640_r1_s

Вже півтора роки як Адміністрація президента стала робочим місцем для Петра Порошенка. Крім того, кілька його друзів та бізнес-партнерів зайняли ключові пости у країні, в той час, як їхній спільний з президентом бізнес продовжує процвітати. Таке сполучення дружби, бізнесу та державної служби у світі вважається дуже ризикованим, оскільки містить у собі очевидний конфлікт інтересів, показує розслідування програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і UA:Першого.

​Серед ключових бізнес-партнерів президента є депутат від Блоку Порошенка Ігор Кононенко і перший заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони Олег Гладковський. За даними реєстру юридичних осіб, кожен з трьох має свій недиверсифікований корпоративний фонд. Ці фонди, в свою чергу, – засновники бізнесу цих людей.

Петру Олексійовичу належить закритий недиверсифікований корпоративний фонд «Прайм Ессетс Кепітал». Він власник 10 компаній, включаючи аграрні – «Крохмалпродукт», «Укпромінвест-Агро», медійні –«5 канал», «Трускавецьке телебачення», «Радіо Дрогобича» і фірма «Екран» та деякі промислові підприємства.

 

Вулицю Електриків у Києві можна назвати таким собі оазисом президентського бізнесу. На Електриків, 26, розташовується «5 канал» Порошенка, а також зареєстровані деякі фірми його бізнес-партнерів. А на Електриків, 29-а, розташований клуб «5 елемент», яким президент володіє разом з Кононенком та Гладковським. Тут же має прописку ще добра половина компаній, заснованих фондами Порошенка, Кононенка і Гладковського.

Хто ж такі ці сірі кардинали президентського оточення та на що вони впливають?

Приміром, бізнес-партнер Петра Порошенка та його близький друг, Ігор Кононенко, зараз відомий парламентський діяч. Звісно, від президентської партії. 8-ме скликання парламенту – це перша каденція Кононенка. І зі старту чудова кар'єра – заступник голови президентської фракції.

Крім того, у парламенті Кононенко засідає в комітеті з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та безпеки і налагоджує міжпарламентські зв'язки з Австрією. У бізнес, як і у політику, він прийшов, як людина Порошенка. Армійський друг нинішнього президента спочатку володів разом із ним «Міжнародним інвестиційним банком».

Кононенко – засновник фонду ВІК. Фонд, в свою чергу, контролює 7 компаній. Будівництво, готельний бізнес, торгівля, спорт – от чим займаються компанії парламентаря. Крім того, він досі має спільний із президентом «Пісківський завод скловиробів» на Київщині.

 

Інший бізнес-партнер Порошенка працює в приміщенні ледь не за сімома замками – у Раді національної безпеки та оборони. І не абиким, а першим заступником секретаря. У РНБО Гладковський відповідає за оборонну промисловість.

Попреднє прізвище Гладковського – Свинарчук. Це уже більш відоме ім’я у бізнесі. Олег Свинарчук був президентом корпорації Богдан, спільного з Порошенком підприємства, яке виробляє автобуси.

Крім того, Гладковський володіє фондом «Сова». Майже всі підприємства групи «Богдан», а ще – низка фірм, що займаються торгівлею автомобілів, підконтрольні саме «Сові». Загалом їх 10.

 

Всі материнські компанії оформлені за одним методом – це закриті недиверсифіковані корпоративні інвестиційні фонди. Така структура має на меті лише одне – податкова економія.

«В чому є особливість, що є певні податкові пільги, коли ці прибутки від інвестицій – вони знов інвестуються. Купив за 100, продав за 200, 100 різниці не оподатковуються, якщо ти її знов інвестуєш. Ми знаємо таких олігархів, вони використовують ці інвестиційні фонди, щоб ці інвестиційні фонди тримали їхні активи», – пояснює юрист Богдан Боровик.

Протягом двох тижнів підготовки матеріалу нам так не вдалося отримати коментарі ані Порошенка, ані Гладковського з приводу оприлюдених матеріалів, незважаючи на численні телефонні та письмові запити.

Загалом на трьох Порошенко, Кононенко і Гладковський володіють 25 компаніями у різних куточках України. При чому, одна з них – ПАТ «Страхова компанія «Країна» – напряму у власності цих можновладців, не через фонди.

Така концентрація бізнесу і влади у світі вважається дуже ризикованою, бо це прямий конфлікт інтересів, – розповідають закордонні експерти.

«Ризики, звісно, є. Ви завжди сподіваєтеся, що бізнесмени, які приходять в політику – вони «чисті», а їхні капітали зароблені прозоро… Людей з бізнесу не треба виключати з політичного процесу, адже вони, найімовірніше, хороші управлінці. Але для цього ви маєте бути абсолютно певні, що вони повністю відмежувалися від своїх компаній», – каже Тім Еш – лондонський банкір, який спеціалізується на ринках, що розвиваються.

Існує багато доказів того, що у Пертра Порошенка такого відмежування не відбулося. Наприклад, документи, які з’явилися в ЗМІ минулого тижня, показують, що Порошенко і Кононенко пов’язані з офшором – «Інтрако Менеджмент Лімітед».

Саме «Інтрако» оплачував рахунки цих можновладців. У документах значилися прізвища Порошенка і Кононенка, фігурували електронні адреси з їхньої колишньої спільної компанії «Укрпромінвест». Ситуацію одразу взявся жваво коментувати колишній голова СБУ Валентин Наливайченко.

«Політичну корупцію в Україні треба долати. І це моя чітка позиція… Я уже звернувся з цими документами до низки закордонних організацій, наприклад, ФБР. І деякі наші міжнародні партнери уже підтверджують справжність цих документів», – розповів журналістам Радіо Свобода Наливайченко.

Фігурант документів Кононенко вважає, що їхня поява має політичні підстави.

«Це помста, перша позиція. І друга позиція – таким чином пан Наливайченко починає свою політичну кар’єру, про яку він говорив. Я не знаю, що це за компанія. Я не маю жодного відношення до цієї компанії. Більш того, ті документи, які були опубліковані, я їх продивився, ну… не викликають довіри. Там якісь фотокопії. Якісь платіжні документи, які не є по суті платіжними документами», – пояснює Кононенко.

Сам Порошенко перед виборами обіцяв позбутися власного бізнесу. З моменту його обрання, з травня минулого року, спромігся тільки передати кондитерську імперію «Рошен» в управління фонду Ротшильда.

«Хоча це не є вимога закону. Це моя політична позиція. Я не маю зобов’язань це зробити, це моя перша ініціатива в Україні і я буду робити все можливе, щоб це зробити. Але я не буду замість президентських зобов’язань бігати по світу і шукати покупців», – відповідав на питання про продаж свого бізнесу навесні цього року президент Порошенко.