Важко знайти більшу дурницю, ніж спроба обмежити повноваження директора НАБУ Артема Ситника і прискорити його відсторонення від посади. Розпочинає свій допис у Facebook Юрій Бутусов.

Чому не можна звільняти Артема Ситника?

По-перше, це не дозволять зробити ні українське суспільство, ні наші західні союзники. Буде широка хвиля обурення, буде опір, і провести це через парламент буде вкрай складно. Моральні та репутаційні ризики – вбивчі. Всі розуміють, що повноваження Ситника хочуть просто скоротити, в надії, що зміна директора дозволить “повирішувати” багато проблем чинної влади.

По-друге, це обнуляє зобов’язання самого президента про боротьбу з корупцією і незалежність антикорупційних органів, які він багаторазово виголошував в посланні до Верховної Ради в жовтні 2020 го, і на зустрічах з послами G-7, і в меморандумі з МВФ. Хто після цього буде за кордоном з повагою ставитися до зобов’язань нашої влади?

По-третє, антикорупційна реформа – одна з небагатьох, якій ми мали право пишатися, як прикладом системних інституціональних змін. І так вже обрізали контроль декларацій, і продовжують бити по інститутах. Це дуже нерозумно.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про звільнення директора Національного антикорупційного бюро України Артема Ситника. Парламент одержав ініційований урядом законопроєкт напередодні.

15 лютого міністр юстиції Денис Малюська заявив, що Кабінет міністрів розробив законопроєкт про нову процедуру обрання директора НАБУ. Документ передбачає звільнення чинного керівника бюро Артема Ситника.