Віце-прем’єр-міністр ‒ міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков рахує, що Росія не зможе наважитись на повномасштабне вторгнення на територію України. Про це він розповів в інтерв’ю виданню “Обозреватель”.

На запитання, чи зможе Росія піти на повномасштабне вторгнення на українські території, міністр відповів:

“Ні. По-перше, вони економічно не готові, по-друге, та українська армія, яка є у нас на сьогодні, – небо і земля з тією, що була до 2014 року. Це відроджена практично з нуля, оновлена армія з дуже серйозним ідеологічно-патріотичним настроєм”.

Він зауважив, що з 2014 року через війну пройшли півмільйона українських військових, які нині мають справжній воєнний досвід.

“Це 500 тис. мобілізаційного потенціалу України. Плюс офіційно – 250 тис. склад Збройних сил України і ще 50 тис. бійців Нацгвардії. Я вже не кажу про інших патріотично налаштованих українців. Скільки складає вся армія Росії? 1,5 млн. Але в них більш ніж 100 млн населення, плюс своя велика територія. Вони не можуть привезти їх усіх на кордон з Україною, щоб відкрито розпочати війну і вторгнутися на нашу територію під своїми прапорами”, – пояснив Резніков.

На його думку, навіть якщо таке вторгнення можливе, то  Росія не матиме військового контингенту для утримування території, яку їй теоретично вдасться захопити.

“І ще одне. Росіяни офіційно підтверджують, що окупована територія Донбасу – це Україна, і вони не втручаються у наші внутрішні справи. Відтак відкрите вторгнення на територію України означатиме офіційний початок відкритої війни. І тоді, як би не хотіла інтелігента і толерантна Європа поводитись із росіянами, їй доведеться не просто посилювати санкції, а й ухвалювати серйозні рішення”, – додав віце-прем’єр.

За словами Резнікова, у такому разі більш жорсткою буде й позиція Сполучених Штатів Америки, Канади та Великої Британії, тому росіяни точно потраплять під міжнародну ізоляцію.

“Тому я не вірю в реальну загрозу з боку Російської Федерації. Їм це не вигідно… Проросійська і прорадянська ідеологія більше не панує в Україні, шансів у неї немає”, – впевнений він.