На Бахмутському напрямку українські війська відчутно покращили своє положення, тоді як російські силовики опинилися в дуже незручних позиціях. Також після звільнення Андріївки і Кліщіївки на Донеччині для ЗСУ відкрилися можливості для деокупації Бахмута. Відомо, що ворожа сторона там зазнає значних втрат, які можуть сягати величезних чисел.

Цю ситуацію проаналізував військовий експерт, полковник ЗСУ у запасі та льотчик-інструктор Роман Світан, вказавши на можливість нашої артилерії працювати по ворогу практично безпосередньо та точно.

Світан зазначив, що після звільнення Кліщіївки ми витиснули російські війська за залізницю. Зараз у противника там дуже незручні позиції.

«Підійти практично зараз неможливо до Бахмута, оскільки ми тримаємо під вогневим контролем усі входи та виходи.», – сказав полковник запасу.

За його словами, в окупантів не вистачить сил та засобів усередині Бахмута, щоб стримати наш тиск з півдня, тобто з боку Кліщіївки. Тим паче, що з неї Бахмут постає як на долоні, особливо південна та південно-східна частини міста. Наша артилерія може працювати мало не під прямим коригуванням.

Полковник запасу зауважив, що вже близько пів року в районі Бахмута зосереджено 50 тисяч окупантів. Ще приблизно по 50 тисяч перебуває у районі Куп’янська та Кремінної. Загалом наше східне угруповання зв’язало там близько 150 тисяч окупантів. Тож вони не потраплять на Запорізький фронт, де нині відбуваються наступальні дії ЗСУ.

За його словами, з Бахмута загарбники вже не зможуть піти. В цей інформаційний капкан свого часу їх затягнув Пригожин із ПВК «Вагнера». Просто так зіскочити з нього у росіян не вийде, тож їх доведеться звідти вибивати.

«Цифри втрат (Росії – ред) жахатимуть навіть їхніх військових командирів.», – заявив Світан.

Адже, додав військовий експерт, вони уже розуміють, якою ціною їм дався сам Бахмут, а потім і втеча звідти. Якщо рахувати всю операцію з травня минулого року, то в районі Бахмута будуть знищені 150 тисяч росіян. 

Про те, що РФ тримає на Бахмутському напрямку 52 тисячі солдатів, заявив також начальник пресслужби Східного угруповання військ Ілля Євлаш сказав в ефірі телемарафону.

«52 тисячі особового складу та приблизно десь 274 танки вони на Бахмутському напрямку утримують, понад тисячу бойових броньованих машин, і також 150 артилерійських систем і трохи більше 120 реактивних систем залпового вогню», — наголосив Євлаш.

Загалом на східному напрямку російські загарбники тримають близько 150 тисяч солдат і багато техніки.

«Близько тисячі танків. Також близько 3 тисяч бойових броньованих машин. Десь тисячу артилерійських систем і близько 600 реактивних систем залпового вогню», — додав начальник пресслужби Східного угруповання військ.

Попри це, він наголосив, що Силам оборони України вдається не дати ворогу прорвати українську оборону.

«Більше того, навіть меншими силами, маючи домінацію противника в повітрі, ми продовжуємо рухатися вперед, і навіть з меншими втратами. Втрати противника зазвичай перевищують наші в 7-8 разів. Що суперечить взагалі будь-які військовій логіці та науці, і показує цю мужність, відвагу наших Сил оборони», — відзначив Євлаш.

Збройні сили України мають успіх південному фланзі у районі Бахмута.

«Ворог складний, з боями, але відходить, огризається. Проте, наші мужні захисники завдяки відвазі, самопожертві і неймовірному подвигу продовжують рухатися та вибивати його з посадок і населених пунктів на цьому напрямку», — підсумував начальник пресслужби Східного угруповання військ.