Лукашенко розпоряджається ядерною зброєю Росії та використовує це для погроз і шантажу сусідніх країн, зокрема Литви і Польщі. Він створює напруженість з метою змусити країни ЄС збільшити витрати на оборону та зменшити допомогу Україні. Проте цілком можливо, що Лукашенко піде на провокації проти НАТО та буде спроба вторгнення за гібридним сценарієм.

Білоруський політик Валерій Мацкевич під час прямого ефіру українського телеканалу підкреслив, що Лукашенко є маріонеткою та голосним пропагандистом Путіна, який, по суті, не відрізняється від російських пропагандистів.

Ймовірність зіткнення з країнами НАТО, з найближчими сусідами Білорусі, насамперед Польщею і Литвою, обговорюють періодично від самого початку повномасштабної військової агресії Росії проти України.

“Від кордону Білорусі з Литвою до околиць Вільнюса не більше 20 кілометрів. Від кордону Білорусі до Калінінградської області 70 кілометрів. Тобто, звичайно ж, завжди знайдуться експерти, які будуть говорити, що це можливий сценарій”, — зазначив білоруський політик.

Мацкевич також вказав, що на території Білорусі може знаходитися тактична ядерна зброя Росії, але наразі немає достовірної інформації, яка б це спростувала.

Крім того, він повідомив, нещодавно Білорусь направила ешелон військової техніки до кордону з Литвою.

“Танковий батальйон перебуває в безпосередній близькості від Литви, на полігоні, де проходять навчання. Гіпотетично, якщо ми візьмемо і всі ці факти, і риторику Лукашенка, то, звичайно, можемо говорити про те, що умовний танковий удар — це певною мірою реалістичний сценарій. Ми багато чуємо про те, що за цього сценарію нібито за танковими колонами можуть піти “Іскандери”, які забезпечуватимуть прикриття угруповання”, — сказав гість ефіру.

Він вважає, що навколо цієї теми зараз розвивають багато спекуляцій. А, по суті, це тільки провокує дестабілізацію на кордонах Білорусі та створення відчутної загрози щодо Литви.