В Адміністрації президента запевнили, що стенограма зустрічі Володимира Зеленського з главами фракцій і керівництвом Ради не редагувалася.

"Не було жодної редакції, а якщо вони будуть далі обманювати, ми надамо громадськості аудіозапис", – повідомляє  джерело в АП.

Відзначається, що представник президента в Раді Руслан Стефанчук говорив абсолютну правду про позицію учасників зустрічі.

"Так, більшість учасників зустрічі на словах були за відкриті списки, але при цьому говорили, що шансів прийняти виборчий кодекс (якраз із відкритими списками) – нуль. Так що фактично вони були готові підтримати закриті списки без мажоритарки. А в підсумку залишили і закриті списки, і мажоритарку", – сказали в АП.

В адміністрації президента вважають, що ця ситуація якраз є вичерпною відповіддю на питання, чи було у лідерів фракцій і керівництва Ради "хоч найменше бажання зробити перший крок у боротьбі з політичною корупцією".

Як повідомляв раніше, лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко звинуватив АП в тому, що стенограма нібито була скорочена. Однак віце-спікер парламенту Оксана Сироїд заявила, що стенограма відповідає тому, що відбувалося на зустрічі.

Як стало відомо з опублікованої стенограми, сторони під час переговорів обговорили розпуск Верховної Ради і проведення дострокових виборів. На зустрічі йшлося про внесення змін до системи виборів народних депутатів, зокрема, про скасування мажоритарної системи.

Як зазначив, політолог  Володимир Цибулько:

«Я переглянув загальний модус і настрій цієї розмови і вона була відображена в стенограмі. А з рештою нехай розбираються слідчі органи, якщо хтось хоче розслідувати. Я вважаю, що є корисним феноменом те, що всі члени розмови вимагали стенограму, а президент опублікував її. Адже будь-яка зустріч політика, тим більше в Адміністрації Президента, є його публічним виступом», – зазначив він.

Також він наголосив, що під час розмови було сприйняття і не було заперечень щодо пропозиції зміни закону про вибори. Але на наступний ранок все змінилось, бо це ж політика.

«Обговорювалося питання змін до закону про вибори у аспекті того, щоб вони увійшли в дію ще на позачергових виборах до ВР. Очевидно, що це зміни до існуючого, де би просто забиралася мажоритарна система і понижувався відсотковий бар’єр. Все решта залишилося б так, як воно є. І тому не було відвертого заперечення. Всі розійшлися, а вже наступного дня виявилися дуже принципові політичні позиції, що в політиці не рідкість. Бо сталість і постійність в політиці, на жаль, не є цінністю, зокрема, в Україні. Я думаю, для усіх була велика несподіванка, що АП таки оприлюднить стенограму. І це новий феномен української політики, я також за прозорість і постійність думок», в свою чергу наголосив Олег Березюк.