Президент США Джо Байден не квапиться встановлювати контакт зі своїм українським колегою Володимиром Зеленським, про це пише видання Politico в суботу, 13 березня, у статті “Байден тримає Україну на відстані простягнутої руки”.

Авторка статті Наташа Бертранд звертає увагу, що за 50 днів перебування на посаді президент США Джо Байден провів телефонні переговори з десятками світових лідерів – від союзників до супротивників, втім президент України Зеленський “досі чекає своєї черги”.

“Справді існує атмосфера ніяковості між США та Україною з боку Адміністрації Байдена”, – аналізує ситуацію для Politico Даніел Вайдич, співробітник аналітичного центру “Атлантична рада”. – “Гадаю, має місце цілком реальний наслідок після імпічменту”.

“Зеленському корисно посидіти і почекати своєї черги на дзвінок. Він не бореться з усієї сили, щоб подолати корупцію”, – цитує авторка статті слова колишньої американської посадовиці, яка лишається близькою до Адміністрації Байдена.

“Насправді, проросійські олігархи (в Україні – ред.) набули надзвичайної сили з того часу, як Зеленський прийшов до влади. То ж коли станеться ця розмова один на один, до Зеленського треба проявляти жорстку любов”, – зазначила особа, наближена до Адміністрації Байдена.

Журналістка Наташа Бертранд вважає, що стратегія Байдена щодо України не є несподіваною, адже ще будучи на посаді віце-президента Байден жорстко тиснув на питанні проведення антикорупційних реформ в Україні.

Нещодавні санкції Держдепу щодо Коломойського, вважає авторка Politico, є прямим натяком для України, що Зеленський має робити більше для того, щоб вгамувати олігархів.

Як відомо, Минулого тижня президент України Володимир Зеленський подякував міжнародним партнерам України за допомогу у боротьбі із олігархами. При цьому у Президента заявили, що за менш ніж два роки каденції він зробив для деолігархізації в рази більше, ніж будь-хто з попередніх президентів, без пафосних гасел і популізму.

Сенатор Крис Мерфі, член групи підтримки України у Сенаті, погоджується, що США мають чітко заявити Києву про свої очікування: “Якщо вони хочуть, що ми були їхнім парнером, другом та адвокатом, ми все ще очікуємо там реформ”.

“Після дуже швидкого старту, гадаю, план Зеленського щодо реформ передбачувано загальмував, – цитує сенатора Криса Мерфі Politico, – “НАБУ повинне мати повноваження, Ситник повинен мати можливість працювати незалежно – люди мають боятися його і його діяльності”.

Шановні читачі, також підписуйтесь на наш телеграм канал Корупція – інфо – https://t.me/korupciya, аби не пропустити ще більше цікавої та актуальної інформації.